Sport

Messi a születésnapos Maradonára emlékezett, majd nyolcadszor is elvitte az Aranylabdát

Az Inter Miami 36 esztendős szupersztárja - aki már eddig is rekorder volt a díj történetében - a hétfőn, Párizsban rendezett díjátadón elmondta, ez az argentin nemzeti csapat sikere is egyben

Az argentin válogatottat tavaly világbajnoki címig vezető Lionel Messi pályafutása során nyolcadik alkalommal nyerte el a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát.

Messi a születésnapos Maradonára emlékezett, majd nyolcadszor is elvitte az Aranylabdát
Lionel Messi a nyolcadik Aranylabdájával
Fotó: AFP/Franck Fife

Igaznak bizonyultak az előzetes értesülések, Lionel Messi nyolcadszor is magasba emelhette az Aranylabdát. Erling Haaland lett a második, de Európa legjobb góllövőjének járó Gerd Müller-díjat hazavihette, az Aranylabda-szavazáson Mbappé a 3., De Bruyne a 4. helyen végzett.

Messi beszédében megemlékezett honfitársáról, a 2020-ban elhunyt Diego Maradonáról is, aki ezen a napon ünnepelte volna 63. születésnapját.

A dél-amerikai támadó norvég Erling Haalandot (Manchester City) és a francia Kylian Mbappét (Paris Saint-Germain) utasította maga mögé a szavazáson, melynek során nem a naptári évben, hanem a szezonban nyújtott teljesítmény alapján született döntés.

Az ötödik alkalommal odaítélt női Aranylabdát az FC Barcelonában játszó Aitana Bonmatí kapta meg, a spanyol futballista idén világbajnoki címet is nyert hazája válogatottjával.

A legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó díjat, a Kopa-trófeát - amelyről az eddigi Aranylabda-győztesek szavaztak - a Real Madridot erősítő angol Jude Bellingham nyerte el.

A negyedszer odaítélt, legjobb kapusnak járó Jasin-díjat a világbajnok argentin válogatott és az Aston Villa hálóőre, Emiliano Martínez érdemelte ki.

A legjobb csatárnak járó Gerd Müller-trófeát a 56 találatot szerző Haaland kapta, akinek csapata, a triplázó, Angliában bajnok és FA Kupa-győztes, valamint a története első Bajnokok Ligája-diadalát arató Manchester City, a tavalyi évhez hasonlóan az év együttese lett.

A szociális és jótékonysági projektekben kiemelten tevékeny labdarúgónak megítélt Sócrates-díj, amelyet a 70-es, 80-as évek kiváló brazil futballistájáról neveztek el, Vinicius Juniorhoz, a Real Madrid brazil támadójához került.

A France Football 2016 óta ismét nem a FIFA-val együttműködve, hanem az 1956 és 2009 között hagyományosan, azaz önállóan ítéli oda az év legjobbjának az Aranylabdát - az idei volt a 67. alkalom.

Kapcsolódó írásaink