Sport

Messi vagy Maradona? Ferenc pápa meglepő választ adott

Miután Lionel Messi megnyerte pályafutása nyolcadik aranylabdáját, egy interjúban Ferenc pápát arról kérdezték, hogy két honfitársa közül az Inter Miami sztárját vagy Diego Maradonát tartja a valaha volt legnagyobb futballistának. Válaszában a Szentatya a két focilegenda helyett egy harmadik ikonikus játékos nevét említette meg – számolt be az Origo.

Messi vagy Maradona? Ferenc pápa meglepő választ adott
Ferenc pápa az egykori brazil futballsztár, Pelé által aláírt mezzel, 2014-ben
Fotó: AFP/Brazil elnökség/Roberto Stuckert Filho

Két nappal az Aranylabda-gála után, amely során Lionel Messi nyolcadszor is megkapta a rangos díjat, a RAI1 olaszországi hírműsorának adott interjújában a Buenos Aires-i születésű Ferenc pápa nehéz kérdést kapott. Az olasz származású argentin egyházfőtől azt kérdezték, hogy Messit vagy Maradonát tartja-e minden idők legjobb labdarúgójának, mire a Szentatya némileg meglepő választ adott:

„Egy harmadik nevet mondanék: Pelé” – hangzott Ferenc pápa válasza, aki honfitársai helyett a brazilok háromszoros világbajnok focilegendáját választotta.

„Mindhárman nagyszerűek, mindannyiuknak megvan a maga különleges képessége. Jelenleg Messi nagyon jó” – tette hozzá a 86 éves egyházfő, aki röviden jellemezte is a három klasszist.

„Maradona emberként elbukott, sajnos a körülötte lévők nem segítettek rajta. Az élete rosszul végződött. Az első évben, amikor pápa lettem, eljött hozzám” – mondta Ferenc pápa Maradonáról, aki 2020 novemberében halt meg.

„Messi nagyon korrekt, ő egy úriember” – jellemezte tömören az immár nyolcszoros aranylabdást a Szentatya, majd visszaemlékezett arra, amikor Pelével találkozott.

„Közülük Pelé volt a legnagyobb úriember. Nagyon nagy szíve volt. Beszéltem vele, találkoztunk egy repülőgépen Buenos Airesben, nagyszerű embert ismerhettem meg a személyében” – méltatta Ferenc pápa a futballtörténelem egyedüli háromszoros világbajnokát, aki tavaly decemberben halt meg hosszas betegség után.

Kapcsolódó írásaink