Sport

Hároméves eltiltás egy csók miatt

Tagadja Luis Rubiales a szexuális zaklatás vádját

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három évre eltiltotta minden futballal kapcsolatos tevékenységtől Luis Rubialest, a Spanyol Labdarúgó-szövetség ( RFEF) elnökét, mert a női világbajnokság megnyerése után örömében szájon csókolta a labdarúgó Jenni Hermosót.

Hároméves eltiltás egy csók miatt
A bűnbeesés pillanata: Jennifer Hermoso és Luis Rubiales a döntő megnyerése után
Fotó: AFP/Franck Fife

Luis Rubialest széles körben elítélték magatartása miatt, miután Spanyolország történelmi győzelmet aratott Anglia felett augusztus 20-án a Stadium Australiában, amiatt is, hogy az elnöki páholyban csapata győzelme után megragadta az ágyékát.

A FIFA augusztus 26-án 90 napra felfüggesztette, amire az elnök az állította, hogy boszorkányüldözés áldozata lett, majd az egyre nagyobb nyomás hatására szeptember 10-én lemondott tisztségéről.

A FIFA fegyelmi bizottsága hétfőn bejelentette, hogy három évre eltiltotta Rubialest a futballhoz kapcsolódó nemzeti és nemzetközi tevékenységektől, a szövetség kódexének 13. cikkelyének megsértésére miatt, amely a fair play elveinek megsértésére vonatkozik.

A jogi eljárás folyamatban van Spanyolországban, miután Hermoso feljelentést tett az állítólagos beleegyezés nélküli csók miatt. Három játékostársa – Alexia Putellas, Irene Paredes és Misa Rodríguez – azt vallotta, hogy Rubiales nyomást gyakorolt ​​Hermosóra, hogy nyilvánosan igazolja belegyezését a csókba.

Rubiales tagadja a szexuális zaklatással és kényszerítéssel kapcsolatos vádakat, s ugyan bocsánatot kért, de továbbra is kitartott amellett, hogy a csók kölcsönös volt, és szándéka száz százalékban nem szexuális indítékú.

Lemondása az RFEF elnöki posztjáról egyben azt is jelenti, hogy elvesztette az UEFA alelnöki tisztét, míg az európai szövetség ezt követően a 2024-es kongresszusát Spanyolország fővárosából, Madridból a francia fővárosba, Párizsba helyezte át.

Hermoso, aki szerint a csók rontotta az imázsát, októberben visszatért a válogatottba, amely győzött Olaszország ellen.

Kapcsolódó írásaink