Sport

Mégis tovább sztrájkolnak a világbajnok spanyol játékosok

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal, jövő kedden pedig Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában

Montse Tome, az újonnan kinevezett szövetségi kapitány hétfői bejelentése ellenére mégsem szüntették be a bojkottot a világbajnok spanyol női labdarúgó-válogatott játékosai.

Mégis tovább sztrájkolnak a világbajnok spanyol játékosok
Mégis tovább sztrájkolnak a világbajnok spanyol játékosok
Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az új szakvezető eredetileg pénteken hirdette volna ki a svédek és a svájciak elleni Nemzetek Ligája-találkozókra készülő csapat névsorát, ezt azonban el kellett halasztania, miután 39 futballista - köztük szinte a teljes vb-győztes keret - aláírta azt a levelet, amelyben Luis Rubiales elnök lemondásán túl további változásokat sürget. A játékosok ebben felszólították a szövetséget a vezetőség átalakítására, Pedro Rocha megbízott elnök távozását követelték, illetve változásokat a főtitkári poszton, továbbá a kommunikációs és marketingosztályon is.

Később úgy tűnt, hogy a hétvégén sikerült jobb belátásra bírni őket, ugyanis a 23 vb-győztesből 15-en szerepeltek az NL-re készülő, hétfőn kihirdetett névsorban. Tome ugyanakkor nem árult el semmit arról, mivel győzte meg a játékosokat, hogy ismét álljanak a válogatott rendelkezésére.

Késő este jött az újabb fordulat: a futballisták közölték, hogy folytatják a sztrájkot. Az aranylabdás Aitana Bonmatí a közösségi oldalán tudatta, hogy továbbra is érvényben van a döntésük, miszerint megalapozott okokból visszautasítják a kerettagságot. Többek között azt is kifogásolják, hogy Tome nem hívta be a keretbe a vb csókbotrányának elszenvedőjét, Jenni Hermosót.

A nemzeti együttest vb-címre vezető Jorge Vildát szeptember elején menesztették. A spanyol válogatottnál éppen a történelmi, első vb-diadal indított el lavinát, ugyanis Rubiales az angolok ellen 1-0-ra megnyert finálé után, a díjátadás közben szájon csókolta Hermosót. A 33 éves futballista előbb úgy fogalmazott: nem tetszett neki a helyzet, míg Rubiales előbb spontán gesztusnak titulálta az esetet, majd bocsánatot kért. A vb-győztes spanyol válogatott játékosai ezt követően leszögezték: addig nem játszanak nemzetközi meccseket, amíg a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales áll a szövetség élén. A nemzetközi szövetség által felfüggesztett elnök végül szeptember 10-én lemondott a tisztségről.

A spanyol válogatott pénteken Svédországgal, jövő kedden pedig Svájccal találkozik a Nemzetek Ligájában, amely azért kiemelten fontos, mert a két legjobb csapat ebből a debütáló sorozatból jut ki a jövő évi, párizsi olimpiára. Az európai csapatoknak ez az egyetlen lehetőségük az ötkarikás részvétel kiharcolására.

Kapcsolódó írásaink

Először világbajnok Spanyolország

ĀSpanyolország az Egyesült Államok, Norvégia, Németország és Japán után az ötödik ország, amely világbajnoki címet nyert női futballban