Sport

Amíg nálunk a labda, legfeljebb öngólt kaphatunk – INTERJÚ

Kiss László góljairól az idősebbek ma is mesélnek, pedig még gólkirály sem volt soha

Egy világbajnoki selejtezőn olyan parádés, átemeléses gólt rúgott Oslóban a norvégoknak, hogy sokan azóta is arról beszélnek, ha Kiss László szóba kerül. Nem, nem az úszók volt kapitánya vagy a Minimenottinak átkeresztelt edző, hanem a vasasos Kiss Laci. Meg hát itt lennék én is, illetve én sem lennék itt. Nem, nem irigyeltem, sőt figyeltem és szurkoltam neki, de csak akkor, ha nem éppen egymás ellen futballoztunk. Először a hetvenes évek közepén-végén, az NB II-ben, amikor ő fiatalon bemutatkozott a Kaposvárban, én meg a DVSC-ben keserítettem az ellenfelek védőinek életét. De jószerivel osztálykülönbség volt köztünk, hiszen ő harmincháromszor lehetett válogatott, 297 bajnoki mérkőzésen 134 gólt szerzett, míg én, öreg fejjel az élvonalba jutva, megrekedtem ötvenegy-néhány NB I-es meccsnél és nyolc gólnál. Én aztán újságíró lettem, még osztályoztam is a Népsportban a kiváló névrokont – meglehet, elfogult voltam vele –, ő pedig, amint abbahagyta a focit, járta a maga kiöregedettfutballista-útját. Tudom, kölcsönösen figyeltük egymást – talán a világ összes Kiss Lászlóját –, de érdekes, csak mostanság jutott eszembe interjút készíteni vele.

Amíg nálunk a labda, legfeljebb öngólt kaphatunk – INTERJÚ
Kiss László játékosként nem, csak a Femina női labdarúgóival lett bajnok
Fotó: MH/Purger Tamás

– Úgy hallom, írogatsz az utóbbi időben. Mi vitt rá?

– Kezdtem azzal, hogy téves adatok voltak rólam a Wikipedián. Kijavítottam. Ez a hivatalos. Azóta meg csak a Facebookra írogattam, írogatok. A pandémia idején kezdtem el, mert olyan szomorú volt az az időszak. Arra gondoltam, hogy felvidítom az ismeretségi körömet. Mivel sikerült, jó volt a visszajelzés, a mai napig, ha valami eszembe jut, leírom.

– Mik ezek? Sztorik, anekdoták? Szösszenetek?

– Megtörtént események. Úgy, ahogy le vannak írva. Persze, kicsit be van csomagolva, színezve, de mindez, mint mondtam, megtörtént.

– Lehet, hogy ebben is te leszel a jobb?

– Az írásban?

– Igen.

– A pályán mindig szerettem volna a legjobb lenni, az írásomban nem. Míg az előbbi esetben folyamatában jöttem rá, hogy nem én vagyok a legjobb, még az adott meccsen sem, addig az utóbbiban eleve nem is akartam senkit leelőzni.

– Azt tudom, a pécsiből újpesti játékossá lett Kiss Sanyi szurkolt nekünk, figyelt bennünket, Kisseket.

– Ezzel én is így voltam. Körbeszurkoltuk egymást.

– Így aztán neki is drukkolnom kellett, nemcsak neked.

– Ritka név…

– Emlékszem, a norvégoknak két meccsen négy gólt rúgtál, és az egyik, egy átemelős oslói különösen emlékezetes maradt.

– Nekem is, de több ilyet is lőttem, ám azokat klubmeccseken, így kevesebben látták.

– Emlékeid között számodra is ez a csúcs, vagy az El Salvadornak a nyolcvankettes vébén hét perc alatt rúgott mesterhármas?

– Persze, a hármas, az mégiscsak vébén történt.

– Időnként összetévesztettek veled, és ez még manapság is megesik, én meg magyarázkodtam, hogy tényleg parádés gól volt az a norvégoknak rúgott, ám nem én rúgtam, én egy másik kisslaci vagyok. S csak ellenfélként meg mint újságíró jártam a Fáy utcában. Te hogyan kerültél oda?

– Kitartóan hívtak a vezetők. Szimpatikus volt az egyesület, illetve több általam nagyra becsült ember is azt tanácsolta, hogy menjek. Egyébként tizennyolc évesen vagy tizennyolc csapat hívott. Vagyis nem a pénz volt a motiváció.

– Nagy csapat jött ott már kicsit korábban is össze, egymást érték a sztárok a csatársorban. Mégsem tudtatok bajnokságot nyerni.

– A mai napig nekem is van ezzel kapcsolatban hiányérzetem.

– Ki vitt Angyalföldre?

– Kaposvárott játszottam, és egy Vasas-legenda, Mathesz Imre volt az edzőm. Zseniálisan csinálta, hiszen amikor a Vasasról beszélt, nem erőltette a dolgokat, hanem észérvekkel állt elő. Persze, az ő múltjával, emlékeivel könnyű dolga volt, hiszen azt mondhatta, hogy a posztomon Farkas János játszott, a csapatban ott volt az olimpiai bajnok Ihász, a világválogatott Mészöly vagy a fantasztikus Bundzsák Dezső. Persze hogy megérintett a Vasas, ahova még Kovács Feri bácsi ajánlott. Csak ő közben szövetségi kapitány lett, így a kezei alatt aztán nem is játszottam.

– Úgy tudom, némi pécsi kitérő után, Kaposvárról vezetett Pestre az utad.

– Igen, ott figyeltek fel rám. Az egyik osztálytársam látott játszani, és beajánlott a Táncsics Gimnázium csapatába. Hű, nagy-nagy boldogság volt. Hiszen mit akar egy kamasz? Kitűnni a társai közül. Láttam, a pálya szélén ott áll egy sor lány, s máig emlékszem egy barnára, akinek tetszeni akartam. Az országos bajnokság döntőjéig meneteltünk, és én rúgtam a legtöbb gólt. Innen kerültem a Rákócziba, ahol tizenhét éves koromban Mathesz berakott a mérkőzések utolsó öt-tíz percére. Nem érdekelte, hogy éppen vezetünk vagy vesztésre állunk, csak a tehetséget látta, akit gondozni kell. Gyakorlatilag felépített egy embert. A siker belső erőt ad, ami kell ahhoz, hogy a gyerekből ember legyen, a futballpályán is. Ha nincs ez a belső motiváció, kívülről ezt nem lehet megadni.

– Érezted aztán valaha a vidéki létezés hátrányát?

– Soha. Nem azért mentem Pestre, hogy válogatott legyek, hanem azért, mert szerettem volna több meccset nyerni, úgymond, nagy csapatban szerepelni.

– Tudom, hogy egyike vagy azoknak, akik szinte hozzánőttek a Vasashoz, így aztán nyilván még mindig az a kedvenc klubod. Kivel szerettél együtt játszani?

– Elöl Bélával, mármint Váradyval, meg Nácival, Izsóval. A kapuban Mészáros Ferivel, előtte a Komjáti Bandival, aztán Farkas Tibivel, meg majdnem mindenkivel.

– Ment a harc a csapatba kerülésért.

– Főként a csatársorban. Olyan játékosokkal kellett megküzdenem, mint a tarjáni-tatabányai Kovács, ott játszott Várady, Izsó és Gass Pista is. Régi edzői dilemma, hogy kit küldjünk pályára. Egy előre meghatározott hadrendhez keressünk megfelelő embereket, vagy akármi történik, a legjobbakat játszassuk, bármilyen poszton? Ebben volt zseniális volt például Verebes József, de Mészöly Kálmán is hasonló elvet vallott. Az 1982-es vb előtt is ugyanez volt a kérdés, hiszen mai fejjel senki sem rakná be egy csapatba Müllert, Fazekast, Nyilasit, Törőcsiket és engem, mert azt kérdezné: ki fog akkor itt szerelni? Amire persze azt mondanám, hogy majd nálunk lesz a labda, s akkor legfeljebb csak öngólt kaphatunk. Végül azért megoldottuk a védekezést is.

Kiss László a kaposvári edzőjének, az angyalföldiek másik legendájánek, Mathesz Mihálynak mai napig hálás
Kiss László az angyalföldiek másik legendájának, Bundzsák Dezsőnek a mai napig hálás
Fotó: MH/Purger Tamás

– A kedvenc edződ?

– Több is volt, de a Vasasban Bundzsák Dezső.

– Mit kaptál tőle, illetve mit vittél tőle az edzői pályára?

– Humánumot, egyenességet, hűséget. Továbbá azt, hogy nem kell abból túl nagy problémát csinálni, ha vereséget szenvedtünk. Ezt mind vittem magammal az edzősködésbe is.

– Itthon te voltál az első neves játékos, aki aztán a nőknél is dolgozott. Mennyivel másabb feladat ez, mint a férfiaknál edzősködni?

– Szakmailag nincs különbség. Minden egyébben van. Mert a lányoknak nagy-nagy lelkük van. Számukra más megemészteni egy kudarcot, de egy-egy sikert is.

– Aztán a nőknél, a Femina edzőjeként hatszor is magyar bajnok lettél, ez kárpótolt valamelyest azért, hogy a Vasassal nem nyertél bajnokságot?

– Talán. A lányok véletlenül jöttek. A REAC-nál éppen felmondtam, és rám csapott a Femina. Láttam, sokkal többet ki lehet hozni a csapatból. Szerencsénk is volt, mert pont az első bajnoki címünk elnyerésekor írták ki a női Bajnokok Ligáját. Boldog voltam, hogy a Feminával bajnokságokat nyertünk, hiszen ez játékosként nekem csak a másodosztályban adatott meg, a Rákóczival, a BVSC-vel és Montpelier-vel. Bármilyen furcsa így utólag, de még gólkirály sem voltam soha, pedig a legrosszabb idényben is rúgtam tizenhat gólt.

– Vagy-e valamire büszke?

– Taszártól Montpellier-ig meg a Femináig. Amit közben elértem. Azaz mindenre.

– Lenne mit elfelejtened?

– Lenne. De azt is át kellett élni, így vagyok egész.

– Jól tudom, a, hogy az MLSZ-ben dolgozol. Bozsik-programoztál, meg tanácsadás is szerepelt a feladataid között. Így aztán az egész magyar futballt, illetve hiányosságait rajtad is számon lehet kérni. Most van program meg akadémia, de a régi magyar futball, a trükkös, látványos, kombinatív játék már aligha tér vissza.

– A mai utánpótlásedzők tízszer annyit tudnak a sportágról, mint a régiek. Megtanítják a gyerekeket tolódva védekezni, meg sok minden másra a csapatjátékból, de képtelenek úgy fejleszteni az egyéni készségeiket, hogy a srácok tényleg tudjanak focizni, így nagy deficitekkel érkeznek a felnőttkorba. A most elterjedt egyéni képzési forma hasznos, de az addigra felhalmozódott hiányosságokat már nem tudja pótolni. Ugyanakkor látom, az élet körforgás. A futball is. Most alul vagyunk, de lassan megyünk felfelé. Leszünk mi még újra felül is.

– Egy Kiss sem tudja visszaidézni a régi focit?

– Mármint a családból?

– Igen.

– Egyik gyerekünk sem futballozik. Az ikrek, a két fiú Bécsben dolgozik, a lányunk itthon. Szeretik a játékot, de semmi több. Ennyit örököltek.

– Pedig milyen jó lenne azt hallani, leírni, hogy lesz még nagy a magyar foci, lesz még szép futball a Fáy utcában, jön még majd egy nagy Kiss László.

– Lesz ilyen, de nem biztos, hogy Kissnek hívják majd. Lehet, hogy éppen Nagynak, bár azt mondom, egy Kiss ne tréfálkozzon a nevekkel, nem ízléses.

Kapcsolódó írásaink