Sport

UEFA-döntés: Visszatérhetnek az U17-es orosz futballválogatottak

Az U17-es orosz fiú- és lányválogatottak már az idei szezonban visszatérhetnek

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) úgy döntött, hogy visszaengedi az égisze alatt zajló nemzetközi sportági eseményekre a 17 éven aluliak alkotta orosz futballválogatottakat.

UEFA-döntés: Visszatérhetnek az U17-es orosz futballválogatottak
Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke
Fotó: AFP/Patricia de Melo Moreira

A határozat az UEFA végrehajtó bizottságának keddi, limassoli ülésén született.

„Azzal, hogy eltiltjuk a gyerekeket a versenyeinktől, nem csupán a fejlődéshez való alapvető jogukat nem ismerjük el, de közvetlenül is diszkrimináljuk őket” – idézte az orosz hírügynökség Aleksander Ceferint, az UEFA elnökét, aki szerint a „kiskorúak generációját” nem szabad megfosztani a nemzetközi futballban való részvétel jogától az Ukrajnában zajló háború miatt.

A döntés azt jelenti, hogy az U17-es orosz fiú- és lányválogatottak már az idei szezonban visszatérhetnek az UEFA versenysorozataiba – írta hírmagyarázatában az Insidethegames.biz szakportál. A végrehajtó bizottság olyan technikai megoldást kért, amely lehetővé teszi, hogy az érintett csapatok részvétele még akkor is biztosítva legyen adott eseményen, ha már megtörtént a sorsolás.

Az UEFA ugyanakkor ismételten elítélte az ukrajnai orosz inváziót, és megerősítette, hogy az orosz felnőtt válogatottak és klubcsapatok felfüggesztése a háború végéig érvényben marad.

Az ukrán szövetség (UAF) ugyanakkor jelezte: elítéli az UEFA határozatát és bojkottot jelentett be.

„Nem fogunk részt venni semmiféle versenyben, amely orosz csapatok részvételével zajlik, és az UEFA többi tagországához fordulunk azzal a kéréssel: bojkottálják azokat a mérkőzéseket, amelyeken Oroszországból érkezett csapatok lépnének pályára” – áll a közleményben. Az angol szövetség (FA) már az UEFA bejelentése után közölte: utánpótláscsapatai nem játszanak orosz együttesek ellen.

Az ukrán sportminisztérium korábban megtiltotta a nemzeti sportszövetségeknek, hogy versenyzőt küldjenek bármilyen eseményre, amelyen indulnak orosz vagy fehérorosz sportolók.

Kapcsolódó írásaink