Sport

Először világbajnok Spanyolország

Spanyolország válogatottja nyerte az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett női labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi, sydney-i döntőben 1–0-ra legyőzte Anglia csapatát.

Először világbajnok Spanyolország
Az angolok kemény küzdelemre kényszerítették a spanyolokat
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Az már a finálé előtt biztos volt, hogy új bajnokot avatnak, mivel mindkét együttes – a feltörekvő spanyol és az Európa-bajnok angol is – először játszhatott a vb-címért. A mérkőzést Olga Carmona Garcia 29. percben szerzett gólja döntötte el. A spanyolok a második félidőben büntetőt hibáztak.

Az angol válogatott évek óta a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik, az előző két világbajnokságon harmadik és negyedik helyen végzett. Most előrébb lépett, de a tavalyi Eb-győzelem után a vb-diadal egyelőre nem jött össze.

Spanyolország az Egyesült Államok, Norvégia, Németország és Japán után az ötödik ország, amely világbajnokságot nyert női futballban, illetve Németország mellett az egyetlen, amely a férfiaknál és a nőknél is rendelkezik vb-címmel.

A spanyolok eddig nem voltak érmesek egyetlen felnőtt világversenyen sem, ráadásul az sem az ő sikerüket vetítette előre, hogy 2022-ben zendülés tört ki a nemzeti együttesben, 15 játékos mondta le a válogatottságot mentális egészségének megóvására hivatkozva. Akkor a futballisták professzionálisabb környezet kialakítására szólították fel a szövetséget. Ugyanakkor az ország utánpótláscsapatai évek óta sorra nyerik a világ- és Európa-bajnokságokat, illetve hárman – a középpályás Aitana Bonmati, a támadó Mariona Caldentey és a védő Ona Batlle – kibékültek a szövetséggel, és visszatértek a válogatottba.

Döntő (Sydney):
Spanyolország–Anglia 1–0 (1–0)

A 3. helyért (Brisbane):
(szombaton játszották)
Svédország–Ausztrália 2–0

Kapcsolódó írásaink