Sport

Schmidt Ádám: A sport kerüljön be a hétköznapokba

Az államtitkár a nemrég befejeződött vb kapcsán elmondta, az esemény az ő várakozásukat is felülmúlta, mivel becslések szerint egymilliárd 170 millió tévénéző látta az ország történetének legnagyobb sporteseményét

A budapesti atlétikai világbajnokság eredményeiről és a sportnak a hétköznapokba kerüléséről is beszélt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerdán a „High performance center a felsőoktatásban és az élsportban” című szakmai konferencián.

Schmidt Ádám: A sport kerüljön be a hétköznapokba
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár
Fotó: Facebook/Dr. Schmidt Ádám

A világbajnokságról 14 ezer cikk jelent meg, ami 28,5 milliárdos elérést jelent, emellett 2500 önkéntes segített, és ez a siker az ő dicséretük is – sorolta.

Kiemelte, hogy a nemzetközi szövetséget vezető Sebastian Coe a záró sajtótájékoztatón közölte, Magyarország új szintre emelte a vb-t, a következő, tokiói világbajnokság szervezőbizottságának a vezetője viszont már kevésbé volt boldog, mivel úgy vélte, hogy nehéz lesz a budapesti vb-t felülmúlni.

„A sportirányításban szeretnénk egy újfajta irányt megvalósítani, a nemzetközi eseményeket eszközként szeretnénk használni arra, hogy a magyar társadalom tagjai számára a sport kerüljön be a hétköznapokba, és váljon az életük rendszeres részévé” – jelentette ki Schmidt Ádám. „A Hétköznapi hős programmal meg akartuk szólítani minél több honfitársunkat, mondván, ha sportolnak, akkor kedvezményesen tudnak jegyet vásárolni. Ebben a programban több mint 150 ezer ember vett részt. A Sulihős programmal pedig több mint 400 ezer embert értünk el, itt az volt a feladat, hogy az atlétika jelenjen meg a testnevelés órákon. Itt is lehetett pályázni, és mintegy 14 ezer fiatal jutott így be a Nemzeti Atlétikai Központba” – tette hozzá, kiemelve, hogy egy szektort a vb-n végig a szociális szempontból hátrányos helyzetűeknek ajánlottak fel.

„Arccal előre a hazai rendezésű olimpia felé” – zárta szavait Schmidt Ádám.
Rátgéber László mesteredző, a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karának tanszékvezetője, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója – aki szintén felszólalt a konferencián – az M1 aktuális csatornának azzal kezdte, hogy a magyar sportban fantasztikus dolgok történnek.

„Elsősorban az infrastrukturális fejlesztésekre gondolok, akár az atlétikai világbajnokság kapcsán. Nekünk, szakembereknek pedig az a dolgunk, hogy érmeket szerezzünk. Fontos, hogy a sportot ne adminisztratívan vezessük, hanem a know how vezesse, hogy például használjuk az új edzéstechnológiákat és karoljuk fel a tudományt” – fejtette ki. „Ezért jók az ilyen konferenciák, mert az itt elindult kezdeményezések alakulnak workshopokká, majd egy az egyben továbbadjuk a tudást az edzőknek, játékosoknak.”

Rátgéber László szerint a High performance center valójában egy híd az élsport és a felsőoktatás között, mivel fontos, hogy a tudás ne maradjon csak a konferenciákon, hanem épüljön be az oktatásba.
„Ez a második ilyen tanácskozásunk, és nem fogunk megállni” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom