Sport

A nemzetközi sportszervezetek a politizálás miatt leépülnek, ezért párhuzamos struktúrák jelennek meg

Oroszország és Belarusz sportolói semleges státuszban vehetnek részt az ősszel Kínában megrendezésre kerülő 2023-as Ázsiai Játékokon

A globális sportszervezetek politizálódásuk és alárendeltségük miatt leépülnek, ezért elkerülhetetlen a párhuzamos struktúrák megjelenése a nemzetközi sport területén – jelentette ki még szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A nemzetközi sportszervezetek a politizálás miatt leépülnek, ezért párhuzamos struktúrák jelennek meg
Vlagyimir Putyin
Fotó: PAVEL BYRKIN / POOL / AFP

„A nemzetközi sportstruktúrák politizálódása és a Nemzetközi Olimpiai Mozgalom további alárendeltsége következtében sajnos tanúi vagyunk egy bizonyos leépülés kialakulásának” – mondta az orosz elnök.

„Ez elkerülhetetlen, és egyszerűen párhuzamos struktúrák kialakulásával jár a nemzetközi sport területén” – tette hozzá Putyin.

Oroszország és Belarusz sportolói semleges státuszban vehetnek részt az ősszel Kínában megrendezésre kerülő 2023-as Ázsiai Játékokon. A 2023-as Ázsiai Játékokat a tervek szerint idén szeptember 23. és október 8. között rendezik meg a kínai Hangcsouban - írta az Oroszhirek.hu.

Oroszország globális sportelszigeteltsége

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2022. február 28-án ajánlásokat adott ki a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy tiltsák el Oroszország és Belarusz sportolóit a nemzetközi versenyeken való részvételtől, Moszkva ukrajnai különleges katonai műveletére hivatkozva.

A NOB 2022. február végi ajánlásait követően a globális sportszövetségek többsége úgy döntött, hogy az orosz és belorusz sportolókat kizárja minden nemzetközi sportversenyről.

A NOB végrehajtó bizottsága 2023. január 25-i ülésén javaslatot tett arra, hogy az orosz és belorusz egyéni sportolók számára engedélyezzék a nemzetközi sportversenyeken való részvételt, de csak bizonyos feltételek mellett.

Nevezetesen, a két ország sportolói nem „támogathatják aktívan” Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletét, és semleges státuszban kell versenyezniük. A csapatokra vonatkozó eltiltás továbbra is érvényben van.

Kapcsolódó írásaink