Sport

Herczeg György országos csúcsa gerelyhajításban

A mindössze 18 éves versenyző három héttel ezelőtt robbant be a felnőtt mezőnybe, amikor megszerezte első felnőtt országos bajnoki címét a Nemzeti Atlétikai Stadionban

Herczeg György magyar bajnok gerelyhajító 84,98 méteres országos csúccsal aranyérmet nyert Kismartonban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) kontinentális sorozatának bronz kategóriás viadalán szerdán.

Herczeg György országos csúcsa gerelyhajításban
Herczeg György: országos csúcsot és U20-as Európa-rekordot dobott
Fotó: Facebook/Magyar Atlétika - Hungarian Athletics

Herczeg a negyedik sorozatban elért dobásával 22 centiméterre megközelítette a világbajnoki és 52 centire a jövő évi párizsi olimpia szintjét, ezzel pedig Rivasz-Tóth Norbert eddig tartott 83,42 méteres rekordját adta át a múltnak, aki idei legjobbjával, 80,39 méterrel harmadik lett, így két magyar is dobogóra állhatott Kismartonban.

Ezzel a teljesítménnyel Herczeg és Rivasz-Tóth is nagy lépést tett, hogy kijusson az augusztus 19. és 27. között Budapesten sorra kerülő vb-re, a kvalifikációs időszak vasárnap éjfélkor zárul.

A verseny eredményközlő oldala szerint a női gerelyhajítóknál a Nemzetközösségi Játékok-győztes ausztrál Kathryn Mitchell nyert 61,84 méteres elsőkörös dobásával, míg Moravcsik Angéla (57,17 m) másfél méterrel maradt le a dobogóról, s lett negyedik, Kövér Fanni (53,39 m) a hatodik, Bogdán Annabella (51,76 m) pedig a nyolcadik helyen zárt.

A női 100 méteres síkfutásban az országos csúcstartó Takács Boglárka úgy nyert 11.07 másodperces idővel, hogy a hátszél lényegesen erősebb volt (4,3 méter/másodperc) a megengedett 2,0-snál, így eredménye nem ismerhető el új hazai, illetve egyéni rekordnak.

Kapcsolódó írásaink