Sport

A budapesti WA-kongresszuson nem lesz napirenden az oroszok és belaruszok visszatérése

A NOB javaslata szerint a nemzetközi sportszövetségek csak semleges státuszban engedik az orosz és fehérorosz sportolók indulását

Az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságot megelőző tisztújító kongresszusán a sportági világszövetség (WA) nem tűzi napirendre az orosz és fehérorosz sportolók visszafogadásának kérdését.

A budapesti WA-kongresszuson nem lesz napirenden az oroszok és belaruszok visszatérése
Nemzeti Atlétikai Központ
Fotó: Facebook/Nemzeti Atlétikai Központ

A vb-t a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik meg augusztus 19. és 27. között, a World Athletics kongresszusát pedig, amelyen vezetőségválasztás is lesz, augusztus 16-án és 17-én tartják.

Az orosz szövetség (VFLA) márciusban, a doppingmanipulációk miatti több éves felfüggesztést követően visszanyerte tagságát a WA-ban, az ukrajnai háború miatt ugyanakkor Oroszország - és a konfliktusban Moszkva szövetségesének számító Fehéroroszország – sportolói változatlanul nem vehetnek részt a nemzetközi szövetség égisze alatt zajló versenyeken, miután 2022 márciusában a WA tanácsa a kitiltásukról döntött. Tavaly novemberben a World Athletics meghosszabbította a versenytilalmat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága idén március 28-án azt javasolta, hogy a nemzetközi sportszövetségek csak semleges státuszban engedjék az orosz és fehérorosz sportolók indulását, és csak azokét, akik nyilvánosan nem szólaltak fel az ukrajnai háború támogatójaként, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

Kapcsolódó írásaink