Sport

Bácsi Péter: Az elvárásoknak megfelelően szerepeltek a magyar birkózók

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója szerint a budapesti Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen jó teljesítmény a magyar versenyzők által megszerzett négy arany-, egy ezüst- és egy bronzérem

A hétvégén a BOK-csarnok adott otthont a nemzetközi szövetség idei utolsó rangsorviadalának, amelyen a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra gyűjthettek fontos pontokat a birkózók. Emellett pedig a női 57, valamint a kötöttfogású 87 és 97 kilogrammban is válogatóztak a világbajnoki helyekért a hazai versenyzők.

Bácsi Péter: Az elvárásoknak megfelelően szerepeltek a magyar birkózók
A későbbi győztes Lévai Tamás (kékben) küzd az olasz színekben versenyző Nikoloz Khakelashvili ellen a férfi kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen a BOK-csarnokban 2023. július 16-án. A budapesti állomás a nemzetközi szövetség utolsó rangsorviadala a szeptemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt
Fotó: MTI/Lakatos Péter

„Elég egyértelműnek tűnik a helyzet 87 kilóban, mivel Losonczi Dávid lehengerlően birkózott, és nem sok kétség fért a győzelméhez, magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt” – mondta az MTI-nek a versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok sportvezető. Hozzátette, hogy az Eb-győztes Takács István a hétvégén elmaradt a tőle elvárt teljesítménytől.

Pár nappal a verseny előtt gerincsérvvel műtötték az olimpiai ötödik, vb-ezüstérmes Szőke Alexet, aki emiatt kiszállt a világbajnoki szereplésért vívott harcból.
„Lévai Tamás most nagyon jó teljesítményt nyújtott, de nyilván ennél még többre lesz szükség a vb-n, mivel 97 kilóban is eléggé kiegyenlített a mezőny. Az igazi nagyágyúk most nem voltak itt, de ha ezt a tendenciát mutatja, akkor akár kellemes meglepetést is okozhat” – hangsúlyozta Bácsi Péter, aki a kötöttfogásúak mellett kitért a meglehetősen fiatal női csapat teljesítményére is.

„A lányok körülbelül azt a szintet hozták, amit vártunk, talán Orsós Sztálvira teljesíthetett volna kicsit jobban. A fiatalok viszont maximálisan helyt álltak, akár Elekes Enikőt említem, vagy Borsos Vikit, aki szintén jól küzdött” – mondta. Kiemelte, hogy a junioroknak ez a verseny nagyon jó erőpróba volt a korosztályos világversenyekre.

Az 57 kilósoknál Szél Annának sérülés miatt fel kellett adnia a küzdelmet, rá még további vizsgálatok várnak a pontos diagnózis felállításához.

„Bízom benne, hogy nem a szalaggal van probléma, mivel az előzetes vizsgálatok alapján porcsérülésnek tűnik, így remélhetőleg nem kerül veszélybe a világbajnoki indulás, illetve továbbra is harcban lesz a válogatottságért” – jegyezte meg a szakvezető.

A magyar csapat Kuramagomedov Murad, Szilvássy Erik, Losonczi Dávid és Lévai Tamás révén négy aranyérmet nyert, Ligeti Dániel ezüst-, míg Bognár Erika bronzéremmel zárta a viadalt.

Kapcsolódó írásaink