Sport

Berecz Zsombor és Ian Ainslie közösen segíti a magyar vitorlázókat

A legsürgősebb cél, hogy már a 2024-es olimpián induló versenyzőknek technikai és logisztikai támogatást nyújtsanak

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombort és Ian Ainslie nemzetközileg elismert dél-afrikai edzőt bízta meg a feladattal, hogy már a jövő évi párizsi játékokon technikai és logisztikai támogatást nyújtsanak a magyar olimpikon versenyzőknek.

Berecz Zsombor és Ian Ainslie közösen segíti a magyar vitorlázókat
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az MVSZ honlapjának cikke szerint a két szakember hosszú távú megbízást kapott, és a feladatuk egy olyan komplex rendszer kiépítése, mely megteremti a feltételeket ahhoz, hogy Magyarország éremesélyes vitorlázókat küldhessen az olimpiákra.

Első lépésben szeptember végéig letesznek egy olyan tervet az asztalra, amely tartalmazza a jövőbeli lehetséges olimpikonok fejlődési fázisainak és ezek monitorozásának a részleteit, javaslatot tesznek "a sporttudományi, pszichológusi, orvosi, erőnléti és technikai háttércsapat összeállítására, részletes költségvetéssel". Ezt követően a télen elkezdik a programot egy intenzív, összecsiszoló edzőtáborral a 2028-as és 2032-es olimpia potenciális résztvevői számára.

A honlap kiemelte, a legsürgősebb cél, hogy Berecz Zsomborék már a 2024-es olimpián induló versenyzőknek technikai és logisztikai támogatást nyújtsanak.

"Hiszek Iannel együtt a magyar vitorlázás jövőjében. Rengeteg olyan tapasztalatunk van közösen a vitorlázás minden területéről, amelyeket hasznosan tudunk megosztani" - mondta a tokiói játékokon Finndingiben ezüstérmes magyar sportember. "Új alapokra kell helyeznünk a szeretett sportunkat, hogy a tervünk beteljesülhessen.

Tudjuk a tapasztalatainkból, hogy csak akkor tudunk előre menni, ha mindenki egy irányba evez. Ehhez újra kell építenünk a bizalmat a szövetség felé, hogy megszólíthassunk mindenkit, aki támogatná a tervünket a megújulásra. Tizenöt éves olimpiai felkészüléseim alatt kevés olyan hiba van, amit ne követtem volna el, akár többször is. Ezeknek a nagy részét ki lehet kerülni jó tervezéssel és tapasztalt szakemberekkel, így magára a fókuszált, szervezett munkára több ideje maradhat a sportolóknak."

Berecz társa, Ian Ainslie háromszoros olimpikon, két ötkarikás cikluson keresztül irányította a holland vitorlásválogatottat, és a tokiói olimpián a hollandok támogató csapatának a tagja volt.

Kapcsolódó írásaink

Wembanyama számára véget ért a nyári liga

ĀA kosaras csodagyerek a júniusi draft előtt a francia bajnokság rájátszásában szerepelt a Metropolitansszel, ezért csak most van ideje pihenésre, ezért döntöttek úgy Popovichék, hogy elengedik őt