Sport

AC Milan: Köszönünk minden elnök úr

Az AC Milan közleményében olvasható: mélyen elszomorító a felejthetetlen Silvio Berlusconi halála, akinek elnökségével az együttes öt európai kupát és nyolc olasz bajnoki címet nyert.

AC Milan: Köszönünk minden elnök úr
Az AC Milan elnöke, Silvio Berlusconi (jobbról) az AC Milan edzőjével, Carlo Ancelottival 2007-ben
Fotó: AFP/Guseppe Cacace

A milánói klub így búcsúzott a 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconitól: „Holnap új ambíciókról álmodozunk, új kihívásokat teremtünk, és új győzelmeket keresünk. Ami a jót, az erőt és az igazat fogja képviselni, ami bennünk rejlik, mindannyiunkban, akik megosztottuk ezt a kalandot, hogy életünket egy Milánónak nevezett álom vezérli. Köszönjük, elnök úr. Mindig velünk.”

Berlusconi 1986-ban vásárolta meg szülővárosának klubját, az AC Milant és az európai futball egyik legsikeresebb klubjává változtatta. Irányítása alatt a Milan öt európai kupát és nyolc olasz bajnoki címet nyert. Hat éve 740 millió euróért adta el a klubot kínai befektetőknek.

A volt olasz miniszterelnök 18 hónappal később tért vissza a futballhoz, amikor holdingja, a Fininvest 2018-ban megvásárolta a harmadosztályú Monza részvényeinek 100 százalékát. Klubja így búcsúzott: „Örökké velünk. Az egész AC Monza gyászolja Silvio Berlusconi elvesztését. Egy űr, amelyet soha nem lehet betölteni. Köszönünk mindent elnök úr.”

Carlo Ancelotti, a Real Madrid menedzsere játékoskarrierje során segített a Milannak megszerezni a Berlusconi-korszak első bajnoki címét 1988-ban, majd 2001 és 2009 között visszatért a klub vezetőedzőjének, s a csapattal kétszer megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Ancelotti ezt írta honlapján: „A mai szomorúság nem törli el az együtt töltött boldog pillanatokat. Végtelen hála az elnöknek, de mindenekelőtt egy ironikus, lojális, intelligens, őszinte embernek, aki először futballistaként, majd edzőként alapvető számomra. Köszönöm elnök úr.”

Az AC Milan városi riválisa, az Inter közleményében így fogalmazott: „Kitörölhetetlen nyomot hagyott Berlusconi hazánk történelmében. Az Inter és Milan közötti kihívások Milánó városát a világ futballjának szívévé tették.”

Kapcsolódó írásaink