Sport

Ezért nem indul Szilágyi Áron az Európa-bajnokságon

„A csapatkvótát kell megszereznünk a párizsi olimpiára, ami ugye egyben egyéni indulást is jelent”

A háromszoros olimpiai bajnokot és világbajnoki címvédőt éppen akkor érte utol a Magyar Vívószövetség sajtóosztálya, amikor Dormagenben készülődött a délelőtti tréningjére, mivel a férfi kardcsapat jelenleg Németországban edzőtáborozik.

Ezért nem indul Szilágyi Áron az Európa-bajnokságon
Szilágyi Áron
Fotó: MH/Török Péter

„Korábban, a covid idején rendszeresen edzőtáboroztunk közösen a németekkel, és a jó kapcsolat nem szakadt meg azóta sem. Az otthoni lehetőségeknél ez most szakmailag értékesebbnek tűnt, ezért döntött úgy Decsi András vezetőedző, hogy itt készüljünk a közelgő feladatokra” – kezdte a Vasas klasszisa, aki rá is tért saját, közelgő feladataira…

„Nem szoktam felkészületlenül versenyekre utazni, pláne nem a világversenyekre. Szakmailag teljesen elképzelhetetlen a számomra, hogy június közepén, majd június végén is Európa-bajnokságon induljak. És akkor a július végi világbajnokságot nem is említettem… Abba most nem is mennék bele, hogy olyat szerintem még nem látott senki, hogy rendezzenek egy Európa-bajnokságot június 16. és 18. között az egyik helyszínen, majd június 25. és 30. között egy másikat, másik helyszínen. Formaidőzítés, az utazások fáradalmai, gyakorlatilag lehetetlen a kettőn együtt magas színvonalon teljesíteni. Szerencsére én megtehettem azt, hogy válasszak – másokkal ellentétben, akik kénytelenek mindkét helyen pástra lépni. Számomra a prioritás a csapatverseny, ezért döntöttem a krakkói Európa-játékok mellett. A csapatkvótát kell megszereznünk a párizsi olimpiára, ami ugye egyben egyéni indulást is jelent.”

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívót megkérdezték arról is, hogy a nemzetközi szövetség sportolói bizottságának korábbi elnökeként, a Vasas szakosztályelnökeként miként vélekedik arról, hogy ez a megoldás született. „A miértekkel természetesen mindenki tisztában van. Ám az, hogy szakmailag egy ilyen rossz megoldás született, az mindenképpen szomorú. Nyilván próbált egyeztetni egymással a nemzetközi és az európai szövetség, erről nincsenek információim, és nem is rám tartozik. De nagyon sajnálatos, hogy mindennek ez lett a végeredménye” – fejezte be nyilatkozatát a világ legeredményesebb férfi vívó olimpikonja.

Kapcsolódó írásaink