Sport

A svéd futballkirály könnyes búcsúja

Meghatódva köszönt el Zlatan Ibrahimović, az AC Milan játékosa

Befejezte labdarúgó pályafutását a 41 éves Zlatan Ibrahimović, aki az elmúlt húsz év egyik legjobb csatára volt. A futballista klubcsapataival 34 trófeát – köztük 14 bajnoki címet – nyert, a válogatottban 122 mérkőzésen szerzett 62 góljával svéd csúcstartó.

A svéd futballkirály könnyes búcsúja
A svéd óriás érzelgős búcsúja Milánóban
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

A bosnyák és horvát származású Zlatan Ibrahimović tehetségénél csak az önbizalma volt nagyobb: amikor 1999-ben 17 évesen bekerült szülővárosa, Malmö felnőtt csapatába, a bemutatkozáskor azt mondta: „Emlékezzetek a nevemre és az arcomra. A nevem Zlatan Ibrahimović, és én leszek a világ legjobb futballistája!

Ígéretét be is tartotta, 2001-ben az Ajaxhoz igazolt, s együttesével három bajnoki címet ünnepelhetett. Először 2004-ben igazolt Olaszországba, a Juventusszal két bajnoki címet nyert, de a klubot mindkettőtől megfosztották a Calciopoli-botrány miatt, s a csapatot visszaminősítették a másodosztályba.

A 195 centi magas svéd csatár 2006-től az Internazionale csapatában folytatta sikersorozatát, újabb három Serie A-címet nyert. Ezután nagy reményekkel érkezett 2009-ben a Barcelonához, amellyel ugyan bajnoki címet, szuperkupát és klubvilág-bajnokságot is nyert, de nem tudott beilleszkedni a katalán csapatba, amely egy szezon után kölcsönadta a Milannak, amellyel megszerezte a negyedik olasz bajnoki elsőségét, és gólkirály is lett.

A következő állomás 2012-ben Párizs volt, ahol a Paris St-Germain csapatában 122 bajnokin 113 gólt szerzett és négy bajnoki trófeát nyert. Sikerei ellenére elhegyta Párizst, 34 évesen a Manchester Unitedhez szerződött két évre, az angol együttessel megnyerte a Ligakupát és az Európa Ligát. Ez utóbbi volt az első európai kupasikere, eredményes pályafutása egyetlen hiányossága, hogy nem szerepelhetett Bajnokok Ligája-győztes csapatban.

Ibrahimović vándorlásának azonban nem volt vége, 2018-ban az amerikai LA Galaxyhoz szerződött, két szezont töltött Kaliforniában, mielőtt visszatért az AC Milanhoz, amellyel 2022-ben másodszor ünnepelhetett bajnoki győzelmet, de már sokszor volt sérült.

Az utolsó szezonban alig játszott, mivel egy évvel ezelőtti térdszalagműtétje után február végén tért vissza, de márciusban ismét megsérült. Előtte viszont az Udinese ellen betalált, amivel 41 évesen és 166 naposan minden idők legidősebb gólszerzője lett a Serie A-ban. Az idény végén a szerződése lejárt, s hét végén meghatódva köszönt el csapattársaitól és szurkolóitól.

„Túl sok érzelem van most bennem. Forza Milan és viszlát – mondta Ibrahimović, visszatartva a könnyeit. – Búcsút mondok a futballnak, de nem nektek. Amikor először idejöttem, boldogságot kaptam ettől a klubtól, másodszor pedig szeretetet. Tárt karokkal fogadtak, otthon éreztem magam, életem végéig Milan-szurkoló leszek. Eddigi életem a futballról szólt, amely férfivá tett. És lehetővé tette számomra, hogy olyan emberekkel találkozhattam, akiket egyébként soha nem ismertem volna. A futballnak köszönhetően bejártam a világot. Mindezt a futballnak köszönhetem.”

A búcsúzó csatár a svéd válogatottban 122 találkozón 62-szer volt eredményes, a 2012 novemberében az angolok elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen ollózott góljával pedig kiérdemelte az év legszebb találatáért járó Puskás-díjat.

Kapcsolódó írásaink