Sport

„Messzire letért az útról, és rossz állapotban volt” – megszólaltak a serpák Suhajda Szilárd állapotáról

Az Imagine Nepal ügynökség vezetője megerősítette, valóban látták Suhajdát a serpák

Az Explorersweb hegymászással foglalkozó szakportál cikkében megszólaltak a serpák, akik látták Suhajda Szilárdot a Mount Everesten – írta meg a hirado.hu.

„Messzire letért az útról, és rossz állapotban volt” – megszólaltak a serpák Suhajda Szilárd állapotáról
Suhajda szilárd
Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Az egyik legprofibb mentőcsapat indult el a szerdán a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd felkutatására – írja az egyik szakportál. Az esélyeket latolgatva megjegyezték: szinte nulla százalék az esélye annak, hogy élve megtalálják, de csodák már korábban is történtek, halvány reménysugár most is van.

A Suhajda Szilárdért elindult mentőcsapat a legjobbak közé tartozik.

A helikopter pilótája, amely azért indult el, hogy megnézze a magyar hegymászó helyzetét Simone Moro, a hegyre pedig elindult az a serpa, aki nemrégiben egy sikeres mentőakciót végzett. A mentőcsapat három tagú, mindannyian vittek plusz oxigént.

A korábban Szilárddal találkozók szerint a Hillary-lépcsőtől nem messze, egy sziklán feküdt a magyar sportoló, életjeleket láttak rajta, de nem volt jó állapotban. Agyi ödéma és fagyási sérülések is jelentkezhettek nála.

Az Imagine Nepal ügynökség vezetője megerősítette azt az információt, miszerint többen is látták a magyar hegymászót.

A vezető tájékoztatása szerint a csapat kettévált, az egyik fele megkezdte a csúcstámadást, míg a többiek egy 60 éves kínai nővel indultak a csúcshoz, de a Hillary-lépcsőtől visszafordultak. Ez az egység látta Suhajda Szilárdot.

„Messze letért az útról, és rossz állapotban volt” – ezt mondták a serpák a nepáli ügynökség vezetőjének Suhajdáról.

A békéscsabai hegymászó kedd este indult el a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából, és GPS-e adatai szerint szerdán 9 óra 47 perckor valamivel 8700 méter alatt volt.

Suhajda Szilárd magyar idő szerint 15:47-kor 8795 méteres magasságban volt a GPS-jel szerint. Az azt megelőző jelvétel 13:47 perckor történt, amely 8720 méteren kerül rögzítésre, ebből a két adatból az sejthető, hogy délután még a csúcs irányába tartott a békéscsabai hegymászó.

Kapcsolódó írásaink