Sport

Gólokat és hatékony játékot vár el csatársorától a a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya

A világbajnokságot két papírforma vereséggel kezdte a magyar jégkorong-válogatott, amelynek elsőszámú csatársorától hatékonyabb játékra lesz szükség a folytatásban a remélt bennmaradás kivívása érdekében.

Gólokat és hatékony játékot vár el csatársorától a a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya
Tampere, 2023. május 14. A magyar csapat tagjai a jégkorong-világbajnokság második fordulójában játszott Egyesült Államok–Magyarország-mérkőzés végén a finnországi Tamperében 2023. május 14-én. A magyar válogatott 7–1-re kikapott a világranglista-negyedik amerikai csapattól
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kevin Constantine szövetségi kapitány Tamperében szereplő alakulata a hétfői pihenőnapon csapatfotózáson és egy csaknem egyórás jeges edzésen vesz részt, majd kedden megmérkőzik azzal a francia együttessel, amellyel szemben pontszerzési reményei lehetnek.

Szombaton a dánok az NHL-sztár Nikolaj Ehlers két emberelőnyös góljának is köszönhetően 3–1-re, majd másnap a szélvészgyors és a hibákat könyörtelenül kihasználó amerikaiak 7–1-re nyertek a magyarok ellen.

Az első két támadótriótól általában a gólokat, a harmadik és negyedik sortól az ellenfelek legjobbjainak semlegesítését várják el, ezzel szemben a magyar első sor nagyon „mínuszban” van. Sebők Balázs – aki jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar hokisok közé tartozik – mínusz öttel, a svéd élvonalban légiós Galló Vilmos, valamint a fehérvári center, Hári János mínusz néggyel áll. A második sor viszont összehozta az eddigi két magyar találatot: Sofron István duplázott, így ugyanúgy +2 áll a neve mellett a plusz/mínusz mutatóban, mint a két gólpasszos Bartalis Istvánnak, valamint Erdély Csanádnak. A hátvéd Szabó Bence ugyancsak két gólpasszt jegyzett.

A statisztikában azoknak a mezőnyjátékosoknak írnak be mínuszt, akik a pályán vannak, amikor az ellenfél azonos létszámban vagy emberhátránya alatt gólt üt, azaz például magyar emberhátrány alatt kapott góloknál nem könyvelnek el mínuszt a magyar játékosoknak. Plusz jár azonos létszámban és emberhátrányban ütött gól esetén a gólszerző csapat jégen lévő mezőnyjátékosainak.

Az elsőszámú trió mentségére szolgálhat, hogy Sebők, Hári és Galló rendre szembetalálkozik az amúgy is erős ellenfelek legjobb, leghatékonyabb soraival, így nem sokat van náluk a korong, és nem tudnak építkezni, támadásokat vezetni. Ugyanakkor különösen Hárinak nem jó a sikeres passzolási mutatója, több olyan indítási, átadási kísérlete volt, amelyet az ellenfelek lefüleltek, ezekből pedig pillanatokat alatt veszélyt teremtettek a magyar kapu előtt, mi több, gólokat is lőttek belőle.

Az edzői stáb számára több verzió is lehetséges, hogy hatékonyabbá tegye az első sor munkáját. Amennyiben a kapitány és segítői, Fodor Szabolcs, Szilassy Zoltán és Kiss Dávid úgy ítélik meg, hogy a rosszabb mutatók az ellenfelek eleve komolyabb játéktudásának köszönhető, akkor a franciák ellen változatlanul lehet hagyni az összeállítást, már csak azért is, mert ha innen valakit kicserélnek, akkor törvényszerűen más sort is meg kell bontani, és a másik három sorra – kiváltképpen a másodikra – nem lehet különösebb panasz. Lehetséges megoldás, hogy a három csatárral, Sebőkkel, Hárival és Gallóval külön leülnek megbeszélni, min kellene változtatniuk, mert most olyan fontos találkozó következik, ahol tőlük is gólt, gólokat várnak.

Az eddigi két forduló alapján a legjobb korongelhozó magyar center, Papp Kristóf, ő 21 buliból 13-at szerzett meg, elvileg őt is ki lehetne cserélni Hárira.

Hári az MTI-nek még a szombati összecsapás után úgy nyilatkozott, hogy eleve nincs náluk sokat a korong, ez a szerep „nem nekik való”, ők szeretnének támadni és akkor számon lehetne rajtuk kérni a több kapuralövést is. Amikor pedig ők birtokolják a pakkot, akkor az ellenfelek rájuk cserélik a legjobb védőket, és szintén nagy ellenállásba ütköznek.
A hátvédek közül Stipsicz Bence és párja, Fejes Nándor áll mínusz 4-gyel, Horváth Milán mínusz 2-vel, és csak a keret legfiatalabb tagja, a húszéves Hadobás Zétény az egyetlen magyar védő, aki pluszban van (+1).
A Constantine-csapat az eddigi négy emberelőnyéből nem talált be, a hét emberhátránya alatt pedig háromszor kapitulált.

A franciák eddigi két összecsapása hosszabbításba torkollott, előbb legyőzték 2–1-re az osztrákokat a bennmaradásért vívott, roppant fontos mérkőzésen, majd 4–3-ra alulmaradtak a magyarokat verő dánokkal szemben. Így három pontjuk van, azaz csak alapjátékidős győzelem esetén érné őket be a magyar válogatott kedden. A gallok öt fórjukból két gólt szereztek, ám a fegyelmezettség terén van lemaradásuk: a vb-n az első két fordulóban összesen három végleges kiállítást osztottak ki, ebből kettőt ők kaptak. Nyolcszor voltak emberhátrányban, és ebből négyszer kapott góllal fizettek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom