Sport

Báder Márton: Küldetésem a magyar kosárlabda fejlesztése

A hivatali és a szakmai részt teljesen különválasztaná a szövetségben

Küldetésének tekinti a hazai kosárlabda fejlesztését Báder Márton, aki egyedüli jelölt a magyar szövetség (MKOSZ) elnöki tisztségére a jövő keddi tisztújító küldöttgyűlés előtt.

Báder Márton: Küldetésem a magyar kosárlabda fejlesztése
Báder Márton: Örülök, hogy az elnök úr támogatja a jelölésemet
Fotó: honved.hu

A 42 éves ex-kosaras hétfőn az MTI-nek elmondta, szép és teljes játékoskarriert zárt le 2015-ben Szolnokon, s azóta vezetőként igyekszik segíteni szeretett sportágát.

„A Szolnok szakmai igazgatójaként kezdtem meg a második pályafutásomat, két kupaaranyat és egy bajnoki címet értünk el, majd a Honvédnál lettem először az akadémia, majd az egész szakosztály szakmai igazgatója” – sorolta a 98-szoros válogatott. „Jó érzés látni a fiatalok fejlődését, emellett sok munkával, alázattal feljutottunk a felnőtt csapattal az élvonalba, ahol az idei bajnokságban a bentmaradás a célunk. A keretünkben sok magyar játszik, magyar az edző, és a hazai kosárlabda iránti elkötelezettségünk van amögött, hogy kevesebb légióssal próbálunk jobb eredményt elérni. Mindenekelőtt sportvezetőnek tartom magam, és ennek a szakmának a csúcsa lenne, ha a sportági szövetség elnöke lehetnék. Ezért fogadtam el a jelölést, és bízom benne, hogy megkapom a tagságtól a támogatást és a bizalmat.”

Az esetleges edzői karrierről Báder Márton elmondta, sok kiváló trénerrel dolgozott együtt a pályafutása során, de magát sosem látta potenciális edzőként. A kispadon ülő szakembereket munkáját messze a legstresszesebbnek látja a kosárlabdán belül. Noha az öltözőben és a pályán is vezéregyéniség volt – nem érezte úgy soha, hogy erre az útra kellene lépnie.

„Az viszont nagyon bennem volt, hogy visszaadjak valamit a kosárlabdának, mert nekem ez tűnik egyértelműnek. Küldetésemnek tekintem a hazai sportág fejlesztését, és ezt elnökként tudnám a legteljesebben megvalósítani. Szubjektív, hogy mitől jó egy elnök, számomra az lenne a legfontosabb, hogy nyugodt körülmények között dolgozzunk, mindenki tudja az irányt, amit kijelölünk, és meglegyen a vezetőség közös víziója” – fejtette ki.

Az MKOSZ-t jelenleg irányító Szalay Ferenc a múlt héten jelentette be, hogy nem méreti meg magát a küldöttgyűlésen, és 13 év után leköszön tisztségéről, ezzel együtt mindenben támogatja Báder Mártont.

„Örülök, hogy az elnök úr támogatja a jelölésemet, egyeztettem vele a múltról, jelenről, jövőről, problémákról. Jó munkát végeztek, vannak dolgok, amikkel egyetértek, és természetesen vannak, amiken változtatnék. Teljesen normális, ha az ember megkapja a bizalmat, akkor azt várják tőle, hogy legyenek ötletei, újításai, stratégiája. Összeállt már a fejemben, hogy a jelenlegi 19 jelöltből ki az a tíz, akivel szívesen dolgoznék majd egy elnökségben. Ez a tíz ember új jelöltek és mostani elnökségi tagok elegye lenne, biztosítva a folyamatos átmenetet és a szakmaiságot”–- jelentette ki a 210 centis center, hangsúlyozva, hogy megválasztása esetén fokozatosan vezetné be az elképzeléseit, de előtte alaposan meg kell ismernie az MKOSZ belső működését. Megerősítette, hogy mivel főállású elnök lenne, a honvédos feladatait egy átmeneti időszak után átadná másnak, mert számára a két tisztség nem összeegyeztethető.

„Az világos, hogy a hivatali és a szakmai részt teljesen különválasztanám a szövetségben. A szakma tág fogalom, ide tartozik a versenyeztetés, a játékvezetés, a szakemberképzés, az utánpótlás-fejlesztést, az államilag elismert akadémiák és a szövetség együttműködése és sok más terület” – emelte ki a klasszis kosaras.

Báder Márton négyszeres magyar bajnok és kupagyőztes, visszavonulásáig szerepelt többek között a Budapest Honvéd, az Albacomp, a szlovén Krka Novo Mesto, a horvát Cibona Zagreb, a spanyol Manresa, a görög Panelliniosz, a cseh Prostejov, az ukrán Himik Juzsnij, a szerb Hemofarm Vrsac és a Szolnoki Olaj csapatában.

Kapcsolódó írásaink

Kosárlabda: címvédés küszöbén a Sopron

ĀA Sopron Basket 2–0-ra vezet a női kosárlabda NB I. döntőjében, mivel kedden 94–82-re nyert a Győr vendégeként, így egyetlen győzelemre van fennállása 16. bajnoki aranyérmétől