Sport

Nagymesterrel száguldhat a Fradi az Európa-sztrádán

Még mindig ünnepelnek a fradisták. Pedig csütörtökön nem a Ferencváros, hanem ellenfele, a Leverkusen jutott tovább az Európa-liga negyeddöntőjébe, 4–0-s összesítéssel, de szinte minden felelős és felelőtlen hazai futballfanatikus odanyilatkozott, hogy ekkora siker rég nem volt a sokat megélt magyar futballban.

Nagymesterrel száguldhat a Fradi az Európa-sztrádán
Az orosz edző tizenöt hónapja irányítja a Ferencvárost
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Még a sprőd, bajsza miatt is szigorúnak tudott, de talán emiatt is hitelesnek tetsző Sztanyiszlav Csercseszov mester is azon lelkendezett a kiesés után, hogy a Fradi bevitte a magyar futballt Európába. És tényleg szerényebb eredményei voltak a magyar klubcsapatoknak az utóbbi időkben, de négy kapott és nulla rúgott gól okán mintha túlzás lenne az örömmámor.

Bár úgy néz ki, Csercseszov annak ellenére is tudja, mit beszél, hogy a budapesti ukrán nagykövet, Ljubov Vaszilivna Nepop kijelentette, hogy a Fradinak kutya kötelessége kidobni a harcias edzőt. Pedig hát a derék Sztanyiszlav Szalamovics mit tehet arról, hogy orosznak – pontosabban oszét nemzetiségűnek – született?

Hogy milyen kapus volt? Nem tudom. Sokakkal együtt még én is láttam ugyan védeni a szovjet válogatottban, de már nem emlékszem rá, mit művelt. Védett orosz, osztrák és német csapatokban, úgyhogy annyira amatőr nem lehetett.

S bár az elsősorban a szurkolói körökben gyakran citált futballtörvény kimondja, kapusból nem lehet jó edző, Csercseszov mintha cáfolná ezt. Mert úgy látszik, ő edzőként mindenképpen tudhat valamit. Ezt a Fradi kupamenetelése is bizonyítja. Aztán, hogy beszél-e a játékosok nyelvén, az csak feltételezhető. Egy csomó náció – a Leverkusen ellen csupán két magyar volt a kezdőben a huszonkét játékos között –, de a mester németül perfekt, meg hát a futball nyelve abszolút nemzetközi, a pályák melletti kocsmákban még a csaposok is értik. Viszont, ami biztos, hogy a derék Sztanyiszlav Szalamovics remekül eligazodik, a szurkolói lelkekben. Bár látja, a Fradi-tábornak jó ideje mindegy, ki húz zöld mezt, csak az a lényeg, hogy Ferencváros-címer legyen rajta, amellett kiáll, annak segít, s ha lehetne, még gólt is rúgna helyette, vagy hálóba fújná a lövését. De mégis. Mégis kell a hazai, a mi fiúnk, aki előttünk nőtt fel, lett botladozó suhancból aranylabdás.

És hát a Ferencváros nem is olyan rég még arra is büszke volt, hogy többnyire saját nevelésű játékosok keserítik az ellenfél embereit az Üllői úton, manapság meg már egy-két magyarnak is örül a Zöld sasok tábora. Na, erre érezhetett rá a kiváló mester, mégpedig olyannyira, hogy a Leverkusen ellen a 78. percben becserélte az abszolút újonc, tizennyolcadik éves Manner Balázst, s végül egy percet adott az ifjú Lisztes Krisztiánnak. Gondoljunk csak bele, ugyan miért!

Mert Sztanyiszlav Szalamovics, a kivénhedt, hatvanéves exkapus nagymester, úgy játszik a szurkolói lelkeken, mint egykoron, fénykorában Szvjatoszlav Richter vagy Grigorjevics Rubinstejn a zongorán. És mindezt el is tudja adni!

Kotta is van, úgyhogy már csak útitársak, játékosok kellenek mellé az Európa-sztrádán.

Kapcsolódó írásaink