Sport

Kis pénzből nagy foci Kecskeméten

Amire még Kecskeméten sem számíthattak: az élvonalba tavaly feljutott labdarúgó csapat 21 forduló után a Ferencváros mögött a második a tabellán. Szabó István, a KTE vezetőedzője szerint a biztos bennmaradás volt a céljuk, de most még harcban vannak a nemzetközi kupaszereplésért is.

Kis pénzből nagy foci Kecskeméten
Katona Bálint (55-ös) látványos gólt lőtt a Honvéd elleni mérkőzésen
Fotó: kecskemetite.hu

– Elárulja a kecskeméti csoda titkát?

– Elárulnám, ha lenne! De itt nem csoda történt, hanem az, hogy a kollégáimmal, még amikor a csapat a másodosztályban játszott kidolgoztunk egy rendszert, s ennek megvalósításában hiszünk. És a sok munkában…

– Gondolja, hogy például a másik újonc csapatnál, a kieső helyen álló Vasasnál nem edzenek eleget?

– Más csapat felkészítését nem akarom minősíteni, nem az én feladatom. Azt viszont tudom, hogy amikor két éve átvettem a csapat irányítását, készítettünk például egy úgynevezett játékoshálót, s mivel tisztában vagyunk a követelményekkel, megpróbáltunk a gyengébb posztokra jobb játékosokat hozni. Ennek az eredményeképpen stabilabb lett a csapatunk teljesítménye a tizenkét csapatos NB I-ben is.

– Olyannyira, hogy eddig csak kétszer kaptak ki, a Fradi ellen pedig négy pontot szereztek. Milyen a játékosállományuk összetétele, hány idegenlégiós van a keretben?

– Jelenleg egy, Mihajlo Meszhi. A koncepciónk az, hogy lehetőség szerint magyar játékosokra építsünk, bátran keressük a fiatal játékosokat is a piacon, így volt ez a télen is. Ez a filozófia jól működött eddig, hazai pályán például már egy éve nem kaptunk ki.

Szabó István szerint óriási siker lenne az európai kupaszereplés kiharcolása
Szabó István szerint óriási siker lenne az európai kupaszereplés kiharcolása
Fotó: kecskemetite.hu

– Szombaton rangadót játszanak a mindössze egy pont hátránnyal harmadik Kisvárda vendégeként…

– Nehéz mérkőzésre számítok, mert azt tudni kell, hogy a Kisvárda csapatépítésben előttünk jár, hiszen több éve az első osztályban játszik, s tavaly ezüstérmes lett. A mérkőzés esélyese a hazai együttes, de mi megpróbáljuk a papírformát cáfolni. Pontot, pontokat akarunk szerezni Kisvárdán.

– Gondoltak már arra, hogy ha a dobogós helyen végeznének, indulhatna csapatuk a Konferencia-liga selejtezőjében?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, de ez is a rendszerünk része. Ugyanis ha sikerülne a bravúr, és indulhatnánk az európai kupában, akkor már júliusban selejtezőt játszanánk. Akkor pedig ehhez igazítanánk a nyári edzőtáborozást, amit elő kell készíteni. De egyelőre csak szervezési szinten foglalkozunk ezzel, a csapat mindig a következő feladatra összpontosít. Most például a Kisvárdára!

Keskeny, de biztos alapon áll a KTE

Filus Andor, a Kecskeméti TE ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy 2016-ban nagyon mélyről, a megyei bajnokságból indult el csapatuk felfelé, 2018-ban sikerült kiharcolniuk az NB III-as szereplést, 2021-ben felkerültek a másodosztályba, tavaly pedig a klub története során másodszor jutott az első osztályba.

„A folyamatos fejlődésben döntő szerepet játszott, hogy 2017-ben a klub tulajdonosa a Horváth Építőmester Zrt. Lett. Azóta a klub anyagi helyzete stabil, s a fejlődést látva több városi és megyei vállalkozó is támogatja az egyesületünket. Bízom abban, hogy egyre többen látják azt a tisztességes munkát, amit elvégzünk, és növekszik a szponzoraink száma. A költségvetésünk ugyan a legalacsonyabb az első osztályban, sőt több NB II-es csapat is megelőz, de a remek szakmai munka dicsérete, hogy eredményességben nem az utolsók vagyunk” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A város ugyan az elmúlt években sokat költött a Széktói Stadion felújítására – a létesítményben három fogathajtó világbajnokságot is rendeztek –, de így sem felelt meg teljesen az első osztály elvárásainak, azonban az MLSZ például a pályafűtés kiépítésére haladékot adott. „Nagyon sokat jelent szurkolóinknak, hogy hazai pályán játszhatunk. Most már majdnem ötezer férőhelyes a stadion, ami megfelelő a szurkolói táborunknak, ősszel azonban előfordult, hogy sokan kint ragadtak, amikor csak a stadion felét tudtuk még megnyitni” – magyarázta Filus Andor.

Kapcsolódó írásaink