Sport

Az UEFA a fő felelős a 2022-es BL-döntő előtti káoszért

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a fő felelős a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő előtti káoszért, amely kis híján tömegkatasztrófához vezetett – állapította meg az UEFA által felkért, független bizottság.

Az UEFA a fő felelős a 2022-es BL-döntő előtti káoszért
A jelentés szerint figyelemre méltó, hogy senki nem vesztette életét (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Sebnem Coskun

A jelentést hétfőn este hozták nyilvánosságra. Ebben az áll, hogy az UEFA, valamint a francia hatóságok felelősek azért, hogy a 2022. május 28-i párizsi Real Madrid–Liverpool BL-finálé 36 perc késéssel kezdődött. A liverpooli szurkolók ezrei – köztük nők és gyerekek – nem tudtak bejutni a Stade de France-ba, a francia rendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük. Több mint kétszáz személyt őrizetbe vettek, 230-an megsebesültek.

„Figyelemre méltó, hogy senki nem vesztette életét” – áll a 202 oldalas jelentésben, amelyben hangsúlyozzák: a mérkőzés rendezőjeként az UEFA a fő felelős a történtekért, amelyek „majdnem katasztrófához vezettek”.

Az UEFA hivatalosan bocsánatot kért a Liverpooltól, amiért kezdetben az angol klubot hibáztatta. Az európai szövetség és a francia hatóságok eleinte a belépőkkel való visszaélésre gyanakodtak, akkori álláspontjuk szerint sokan jegy nélkül vagy hamis jegyekkel próbáltak bejutni, de a mostani jelentés alapján erre nincs bizonyíték.

A jelentés a francia rendőrséget is hibáztatja, mert – többek között – nem volt képes megelőzni a tömeg összezsúfolódását a stadionhoz közeli helyeken, például a beléptető kapuknál, pedig erre számítani lehetett. A könnygáz használata is indokolatlan volt, ráadásul nem tudták megfékezni azokat a helyi bandákat, amelyek külföldi szurkolókat támadtak meg és raboltak ki a káoszban.

Az UEFA annak ellenére számít felelősnek – állapította meg a jelentés –, hogy a BL-döntő szervezését teljes mértékben átadta a Francia Labdarúgó-szövetségnek. Hibaként rótták fel azt is, hogy a szervezet által kiadott közlemények is tévedésre alapultak: az állításokkal szemben nem a szurkolók késői érkezése miatt csúszott a kezdés, és az sem volt igaz, hogy angol szimpatizánsok hamis jegyekkel akartak bejutni a stadionba. A független vizsgálóbizottság szerint ezzel az UEFA és a francia hatóságok a felelősséget próbáltak áthárítani.

A finálét 1–0-ra a Real Madrid nyerte.

Kapcsolódó írásaink