Sport

Hüttner Csaba: A szakemberek és a versenyzők is érzik az olimpiai kvalifikáció súlyát

Hüttner Csaba, a felnőtt kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint rajtuk, szakembereken és a versenyzőkön is érződik, hogy a párizsi olimpiai kvalifikáció szempontjából a legfontosabb évad lesz az idei.

Hüttner Csaba: A szakemberek és a versenyzők is érzik az olimpiai kvalifikáció súlyát
Hüttner Csaba, a felnőtt kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség

Hüttner Csaba a szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a tokiói olimpia után 2022 egy átmeneti év volt az idei előtt, amelynek csúcseseményén, a duisburgi világbajnokságon majd a kvóták többsége, mintegy nyolcvan százaléka gazdára talál.

„Rajtunk, szakembereken és versenyzőkön is érezhető már, hogy milyen fontos év az idei. Ennek megfelelően fókuszálunk a szezonra, érezzük a felelősségét. Különösen a férfi és a női kajaknégyes esetében, hiszen ott a vb az első és egyben az utolsó lehetőség lesz kvótát szerezni” – mondta.

Hozzátette: a férfiak jelenleg dél-afrikai és sevillai meleg vizes edzőtáborokban jó körülmények között készülnek, de a munkát már az őszi edzőtáborban megkezdték.

„Az alapjaik megvannak, és most is együtt készülnek, hogy minél biztosabbra menjünk, hiszen a férfi kajak szakág a legnehezebb falat, ott a legsűrűbb a mezőny. Ennek megfelelően a májusi, szegedi világkupa is a válogatónk szerves és fontos része lesz, azt követően már biztos pont kell legyen az egység, hiszen az olimpiai csapat-összeállítás szempontjából ez a négy kvóta a legfontosabb” – nyilatkozta.

A szakember a női kajak szakágról elmondta: Lucz Dóra befejezte a versenyzést, Kozák Danuta és Medveczky Erika pedig anyai örömök elé néz, utóbbi két versenyzőre jövőre számíthatnak. Csipes Tamara és Bodonyi Dóra viszont már visszatért, „gőzerővel készülnek és jó formában vannak”.

„Arra kell figyelnünk, hogy a vb-n négyesben és párosban is legyen ütőképes egységünk, de azért ebben a szakágban nem kell nagyon fognunk a fejünket, hiszen komoly potenciállal bírunk. Reményeink szerint nem lesz gond a hat kvóta megszerzése a vb-n” – vélekedett.

A kenusokról elmondta, hogy egyesben a férfiaknál és a nőknél is komoly, de nem reménytelen kihívás a kvóta megszerzése, tekintve, hogy ehhez a vb-n az első öt között kellene végezni, míg párosban a nőknél három egység küzd meg a válogatottba kerülésért, hogy aztán a vb-n versenyben legyen a kvótaszerzésért. A férfiaknál pedig a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám rutinos egység mögött reményteljesen zárkóznak fel fiatalok, akik már a válogatókon is képesek lehetnek megnehezíteni a favorit egység dolgát.

Hajdu Botond, a paraválogatott szövetségi kapitánya kiemelte: viszonylag korán kialakul majd a válogatott kerete, és esetükben is a kvótaszerző vb a leghangsúlyosabb, oda kell a formát időzíteniük.

„Négy versenyzőnk szerezhet stabilan kvótát Duisburgban, plusz további három sportolónknak van erre esélye, tavalyi szerepléséből kiindulva” – mondta.

Boros Gergely szakmai igazgató emlékeztetett: a tokiói olimpián aranyérmes hat sportolóból tavaly öten pihenőt tartottak, egyedül Kopasz Bálint képviselte a bajnokokat, méghozzá eredményesen.

„Ennek ellenére a csapatunk kiválóan szerepelt az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is. A fiatalok, új egységek minden tőlük telhetőt elkövettek az eredményességért és azért, hogy stabilan beépüljenek a felnőtt keretbe” – nyilatkozta. Hozzátette: idén a legfontosabb feladat, hogy minél több olimpiai és paralimpai kvótát gyűjtsenek be augusztus második felében, míg a sűrű felvezető időszak sok versenye közül kiemelkedik a szegedi vk-állomás május közepén.

Szakács Bálint ügyvezető igazgató, a szegedi vk szervezőbizottságának elnöke kifejtette: bár három hónap van még a versenyig, jól állnak az előkészületekkel, és bíznak abban, hogy a korábbi években szerzett tapasztalatokra alapozva ezúttal is sikeres eseményt tudnak megrendezni. Hozzátette: a pandémia miatt legutóbb 2019-ben lehetett közönség előtt rendezett világesemény a Maty-éren, amely akkor felnőtt olimpiai kvalifikációs vb-nek adott otthont. Kiemelte: bár a nevezés még javában is zajlik, nagyjából hatvan ország részvételével számolnak, hiszen a szegedi vk nagyszerű erőfelmérő lehet a szezon elején minden csapatnak.

A vk a nagyközönség számára ingyenesen lesz látogatható, ennek kapcsán viszont még önkéntesek jelentkezését is várják rendezői csapatukba – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink