Sport

Hamu alatt a parázs

Soha ne mondd, hogy soha!

A nemrég véget ért ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokság, az Australian Open kapcsán – a lelátó VIP-szektorában ülő megannyi világsztárt látva – sokakban felmerült, hol van Ashleigh Barty, becenevén Ash (magyarul: hamu). Az előző évi bajnok. Aki miután megszerezte a győzelmet és a világelsőséget, 25 évesen közölte: neki a profi tenisz ennyi volt.

Hamu alatt a parázs
Ash Barty, a 2022-es Australian Open női bajnoka idén már csak a kupa átadásában vett részt a Melbourne Parkban
Fotó: AFP/David Gray

Ash Barty azonban előkerült, kicsit kigömbölyödve, de a szokásos mosolyával. Ő hozta be a női döntő után az eredményhirdetéskor a Daphne Akhurst Memorial Cupot, vagyis a gyengébb nem mindenkori győztesét megillető kupát.

A sportingnews.com pedig újra felelevenítette, mi is történt a volt világelsővel az elmúlt évben. Nos, Barty tehát nyert, még évekig úgy nézett ki, hogy ott lesz a női tenisz trónján, de ő meglepő bejelentést tett a profi tenisz pályafutása végéről. Hetekkel később megnyert egy amatőr golftornát Queenslandben, de akik azt hitték, hogy csak sportágat váltott, tévedtek. Ash 25 évesen úgy döntött: nyugdíjba vonul.

Az idei hazai Grand Slam kapcsán az ausztrál Channel Nine felkérte őt kommentátorkodni, de nem vállalta. Ahogy a VIP-be se ült be, viszont a trófea átadására boldogan igent mondott.

A hírek szerint a férjével, Garry Kissickkel nagyon szeretnek Queenslandban élni. Kiválóan elvannak élsport nélkül.

Ash eddig is önként és dalolva segített a hátrányos helyzetű, elsősorban bennszülött gyerekeknek, hogy sportolhassanak. És hamarosan a család is bővül, még az idén kisbabája születik.

Ash Barty 2022-ben az Australian Open serleggel egy csapatnyi aboriginal gyerek társaságában a bennszülöttek földjén, az Ulurunál
Ash Barty 2022-ben az Australian Open serleggel egy csapatnyi aboriginal gyerek társaságában a bennszülöttek földjén, az Ulurunál
Fotó: AFP/Scott Barbour

Az Ausztrália szerte rendkívül népszerű Ashleigh Barty újabban megírt és kiadott egy sor gyerekkönyvet „Little Ash” címmel és egy emlékiratot is „My Dream Time” címmel. Ebben az önéletrajzi könyvben azt írta, nem bánta meg a döntését, de a sajtóbemutatón azért elárulta: soha nem mondhatod, hogy soha.

Kapcsolódó írásaink