Sport

Csak öt drágább átigazolás volt eddig Fernandezénél

Elképesztő összegekért adtak el játékosokat a portugál liga óriásai

A futballtörténelemben mindössze öt magasabb összegű átigazolás volt eddig, mint Enzo Fernandezé. Az argentin világbajnok hétfőn 121 millió euróért igazolt a Chelsea-hez. Tények, adatok, következtetések.

Csak öt drágább átigazolás volt eddig Fernandezénél
Enzo Fernandez és családja a világbajnoki döntő után
Fotó: MOHAMMED DABBOUS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

A transfermarkt.de nevű szakportál szerint a rekorder Neymar, akiért 2017-ben 222 millió eurót fizetett a Paris Saint-Germain a Barcelonának. Ugyancsak a PSG volt a vevő a második legnagyobb összegnél, 2018-ban Kylian Mbappé megvételekor 180 millió eurót fizetett az AS Monacónak. A harmadik Ousmane Dembélé, akiért a Barcelona 2017-ben odaadta a Neymarért kapott összeg egy részét, 140 millió eurót a Borussia Dortmundnak. A Barcelonáé a negyedik hely is, a brazil Philippe Coutinho 2018 januárjában írta alá a szerződését 135 millió euró ellenében.

A német honlap listáján az ötödik helyre került João Félix, aki 2019-ben 127,20 millió euró fejében léphetett át a Benficából az Atlético Madridba. A hatodik Enzo Fernandez a maga 121 millió eurójával.

Ennek kapcsán kiemelhető: a hat legmagasabb összegből kettőt a portugál Benfica kapott, mégpedig 248 millió eurót. A két értékesített játékosért ellenben csak 44 millió eurót fizetett előtte. Még egy ide kacsolódó adatsor: a három nagy portugál klub, a Benfica, a Sporting és az FC Porto összesen 471 millió euróért adott el játékosokat a 2022–2023-as idényben.

Visszatérve az Enzo Fernandeznél magasabb összegért elkelt játékosokra: a nagy pénz egyáltalán nem jelentett eddig garanciát a jó teljesítményre. Ötük közül egyedül Kylian Mbappé teljesítményével elégedettek klubjában, Coutinho és João Félix pedig már új helyen futballozik tavasszal.

Kapcsolódó írásaink