Sport

Megvédte a döntős Novak Djokovics az apját

A kilencszeres bajnok Novak Djokovics három szettben legyőzte pénteken az amerikai Tommy Pault, ezzel az ausztrál nyílt teniszbajnokságon bejutott a döntőbe, ahol a a harmadik helyen kiemelt görög Sztefanosz Cicipasz lesz az ellenfele.

Megvédte a döntős Novak Djokovics az apját
Negyven mérkőzés óta veretlen Djokovics Ausztráliában
Fotó: AFP/Paul Crock

A 21-szeres Grand Slam-győztes, 35 éves Novak Djokovics ugyan az első játszmában 5:1-es vezetés után többet hibázott, de aztán beleerősített, s 7:5-re nyert. A folytatásban a szerb játékos már ugyanúgy uralta a mérkőzést, mint a korábbi találkozóin, így Paul ezután mindössze három játékot nyert.  
A világranglistán 35., 25 éves Paul első Grand Slam-elődöntőjében szerepelt, ő volt az első amerikai a négy között Melbourne-ben 2009 óta, amikor Andy Roddick vívott ott elődöntőt.
Djokovics az Australian Openen sorozatban 27. győzelmét aratta, ezzel megdöntötte Andre Agassi tornarekordját. Emellett 40 meccs óta veretlen ausztrál földön, ahol legutóbb a 2018-as AO nyolcaddöntőjében kapott ki. A 22. Grand Slam-győzelmére hajtó játékosra – aki ezzel utolérhetné az örökrangsor élén Rafael Nadalt – a vasárnapi döntőben a harmadik helyen kiemelt görög Sztefanosz Cicipasz vár. A 2021-es Roland Garros döntőjének „visszavágóján” – amelyet Djokovisc kétszettes hátrányból nyert meg - a világranglista első helye is tét lesz.

A szerb világklasszis apja, Srdjan Djokovics nem a helyszínen tekintette meg fia elődöntőjét, mert éles bírálatok érték azért, Oroszországot és Vlagyimir Putyint támogató szurkolókkal fotózkodott a stadionon kívül a negyeddöntőt követően.
„Nem tudok haragudni rá, mert szerintem nem az ő hibája volt. Azért ment ki, hogy a szurkolóimmal ünnepeljen – mondta édesapja védelmében a 21-szeres Grand Slam-tornagyőztes, aki sajnálja, hogy ekkora ügy kerekedett a félreértésből. ”Háborúellenesek vagyunk, és soha nem fogjuk támogatni az erőszakot. Tudjuk, mennyire megviseli az embereket és a családokat, akik bármely országban belecsöppennek egy háború” – hangsúlyoszta Djokovics.

 

Férfi egyes, elődöntő: Djokovics (szerb, 4.)–Paul (amerikai) 7:5, 6:1, 6:2, Cicipasz (görög, 3.)–Hacsanov (orosz, 18.) 7:6 (7-2), 6:4, 6:7 (6-8), 6:3

Kapcsolódó írásaink