Sport

Egyre több atléta áldozatául esik a dopping elleni harcnak

Egy magyar sportvezető kikérte a sportága nevében azt, hogy az atlétika súlyosan doppingérzékeny lenne. Az elmúlt napok történései viszont azt jelzik, hogy a sportok királynője alattvalóinak tiltott segítség nélkül nehéz eljutni a nemzetközi élmezőnybe.

Egyre több atléta áldozatául esik a dopping elleni harcnak
José Timát négy évre tilthatják el, ami pályafutása végét jelentheti
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

Ana Lucia José Tima, a Dominikai Köztársaság hármasugróján lebukása bizonyítja, hogy nemcsak az érmesek, hanem a középmezőny versenyzői is doppingolnak. Tima – aki két olimpián is indult, de egyszer sem jutott a döntőbe – mintája két tiltott szerre pozitív lett, ezért a nemzetközi szövetség felfüggesztette a versenyzést. A 33 éves atléta mintájában az enobosarm és a GW501516 anyagok szerepeltek. Az Enobosarm az anabolikus szteroidokhoz hasonló hatással bír a fizikai állóképesség és a fittség növelésére; míg a GW501516 teljesítményfokozó gyógyszerként használható. Mivel ezért négy éves eltiltást kaphat, véget érhet a pályafutása.

Az indiai sprinter, Dutee Chand – aki korábban hazájában azért lett híres, mert nyíltan elismerte, hgy saját neméhez vonzódik – versenyzését szintén felfüggesztették, mert pozitív lett az andarin, az enobosarm és a ligandrol anabolikus szerekre. A 26 éves női 100 méteren indiai csúcstartó december 5-én megbukott a versenyen kívüli teszten, január 3-tól eltiltották. Chand ezüstérmet szerzett a 2018-as Ázsiai Játékokon női 100 és 200 méteren a bahreini Edidiong Odiong mögött.

Évtizedek óta csodáljuk a kenyai futók sikereit, amelyről aztán kiderült, hogy nem csupán azért olyan sikeresek, mert gyerekkorukban futva járnak a távoli iskolába. Az elmúlt években több mint száz, tavaly több mint húsz kenyai atlétát büntetek meg doppingvétség miatt. James Mwangi Wangari a legújabb kenyai futó, aki ideiglenes eltiltást kapott az Atlétikai Integritási Egységtől (AIU). Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke szerint ugyan nincs szó államilag támogatott doppingról Kenyában, de az AIU szerint az afrikai országban a legtöbb a pozitív esett.

Fennakadt a doppingvizsgálaton, így komoly eltiltásra számíthat Peter Bol, a férfi 800 méteres síkfutás olimpiai negyedik helyezettje. Az ausztrál sportági szövetség múltheti közlése szerint Boltól októberben, egy edzését követően vettek mintát, melyben az ellenőrök EPO nyomaira bukkantak. A 28 éves Bol, akinek az előzetes felfüggesztése már életbe lépett, s amennyiben később bűnösnek találják, négy évre szóló büntetés vár rá.

Az olimpiai után az Eb-ezüstérmét is elveszítette Jevgenyija Kolodko
Az olimpiai után az Eb-ezüstérmét is elveszítette Jevgenyija Kolodko
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az orosz súlylökő, Jevgenyija Kolodko este is bizonyítja, hogy sokszor könnyebb egy érmet megszerezni, mint azt megtartani. Kolodko 2012-es londoni olimpián harmadik lett, de miután a fehérorosz Nagyezsda Osztapcsuktól doppingolás miatt elvették az elsőséget, ezüstérmessé lépett elő. Az orosz atléta 2016 augusztusáig érezhette magát olimpiai másodiknak, amikor viszont ő bukott meg: a szteroidok közé tartozó turinabol és az ipamorelin nevű növekedési hormon jelenlétét mutatták ki mintájában. Akkor is kétéves eltiltást kapott, s búcsút kellett mondania ötkarikás ezüstérmének. Nemrég viszont a 2014-ben szerzett Európa-bajnoki ezüstérmét is vissza kellett adnia, mert korábbi mintája újratesztelésének eredménye pozitív lett, ezért az orosz szövetség két évre el is tiltotta, 2025. január 10-ig nem versenyezhet. Így viszont a kilenc éve az Eb-n harmadik Márton Anita lehet az ezüstérmes.

Egyedülálló az kalapácsvető Szergej Litvinov este, aki a Facebook-oldalán közölte, hogy 2012-ben, április végétől május végéig kétféle anabolikus szteroidot, turinabolt és oxandrolont szedett teljesítményfokozó céllal. Litvinov, aki végül nem tudta kiharcolni az indulást a londoni olimpiára, azt írta, hogy „nem gyónta meg a bűneit”, viszont az elmúlt hónapok során ügye minden részletét eljuttatta a világ atlétikájának tisztasága felett őrködő független szervezethez, az AIU-hoz.

A beismerő vallomása után az Orosz Atlétikai Szövetség megfosztotta a 2014-es Európa-bajnoki bronzérmétől, és két évre eltiltotta. A fegyelmi büntetés jelképesnek tekinthető, mivel Litvinov - aki a szintén kalapácsvető, korábbi világcsúcstartó, Szöulban olimpiai bajnokságot nyert, kétszeres vb-aranyérmes Szergej Litvinov fia - utoljára 2019 júliusában vett részt versenyen, s az elmúlt években már mint edző dolgozott Németországban.

És végül egy hazai eset: a Magyar Antidopping Csoport (MACS) honlapján megtalálható, január 17-én frissített listára egy atléta is felkerült, miután a biológiai útlevelében gyanús változásra figyeltek fel. A vizsgálat befejezéséig az atléta nevét nem hozhatják nyilvánosságra. Ez az ügy azért is meglepő, mert atlétáink eredményein – tisztelet a kivételnek – nem látszik, hogy doppingolnának.

Kapcsolódó írásaink