Külföld

Europol: több mint 40 millió euró értékben foglaltak le hamis vagy tiltott gyógyszert és doppingszert

Egy több hónapon át tartó, a francia, görög, olasz és spanyol hatóságok vezette művelet során több mint 40 millió euró (mintegy 16 milliárd forint) értékben legalább 10,5 millió doboz gyógyszert és doppingszert foglaltak le, 349 gyanúsítottat előállítottak és 10 titkos laboratóriumot zártak be – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol hétfőn.

Europol: több mint 40 millió euró értékben foglaltak le hamis vagy tiltott gyógyszert és doppingszert
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az uniós szervezet tájékoztatása szerint a hamisított gyógyszerek és doppingszerek kereskedelmére irányuló nyomozás részként 59 bűnözői csoportot azonosítottak és számoltak fel, tagjaik közül pedig 349-et állítottak elő.

Az illetékes hatóságok nagy mennyiségben foglaltak le hamisított gyógyszert, doppingszert, illegális étrendkiegészítőket, valamint több mint egymillió adag hamisított oltóanyagot a koronavírus ellen. Egyéb egészségügyi termékek és orvostechnikai eszközök mellett találtak még merevedési zavar kezelésére szolgáló gyógyszereket és a felsorolt termékek előállításához szükséges alapanyagokat és eszközöket legkevesebb 40 millió euró értékben.

Az április és október között végzett műveletben részt vevő országok hatóságai 195 vizsgálatot végeztek, a bűnszervezetek által működtetett 588 megfigyelt weboldalból 89-et lekapcsoltak, több mint 218 ezer küldeményt ellenőriztek, legkevesebb 74 ezer szállítmányt lefoglaltak, 3526 szúrópróbaszerű doppingellenőrzést végeztek versenyeken, ezek közül 39 volt pozitív, továbbá 3245 doppingellenőrzést versenyen kívül, ez 9 pozitív eredményhez vezetett.

A műveletben EU tagállamai közül Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Litvánia, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia vett részt, hozzájuk Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Grúzia, Izland, Kolumbia, Szerbia, Svájc és az Egyesült Államok csatlakozott.

Kapcsolódó írásaink