Sport

Felfüggesztették Simona Halep játékjogát

Simona Halep, a női tenisz-világranglista korábbi éllovasa pozitív doppingmintát szolgáltatott egy augusztusi ellenőrzésen.

Felfüggesztették Simona Halep játékjogát
Simona Halepre doppingügye miatt hosszú kihagyás várhat
Fotó: AFP/Yomiuri/Takuya Matsumoto

A sportág tisztaságáért felelős nemzetközi ügynökség (ITIA) pénteken jelentette be, hogy a teniszezőnél az amerikai nyílt bajnokságon levett A és B mintában is kimutatták a tiltólistás roxadustat jelenlétét. A roxadustat fokozza az eritropoetin endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják.

Az ITIA ideiglenesen felfüggesztette a 31 éves Halep játékjogát, ezért a világranglista jelenlegi kilencedik helyezettje nem versenyezhet. A román játékos a közelmúltban bejelentette, hogy orrműtétje miatt az idei szezon hátralévő részében pihenőt tart.

„Egész pályafutásom során egyszer sem fordult meg a fejemben a csalás gondolata, mivel ez teljesen ellentétes mindazokkal az értékekkel, amelyekre neveltek. Teljesen összezavartnak és elárultnak érzem magamat ebben a tisztességtelen helyzetben” – írta közösségi oldalán Halep, aki élete legnagyobb megrázkódtatásának nevezte az eltiltását.

Kapcsolódó írásaink