Sport

Esküt tettek a téli EYOF-ra utazó magyar fiatalok

Hat sportágban 21 fiatal képviseli a magyar színeket

Letették az esküt az olaszországi Friuli Venezia Giulia tartományban szombaton kezdődő és január 28-ig tartó XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra kiutazó magyar fiatalok.

Esküt tettek a téli EYOF-ra utazó magyar fiatalok
A XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra utazó magyar csapat a fogadalomtétele alkalmából tartott ünnepségen Budapesten, a Novotel Budapest Cityben 2023. január 18-án. A hátsó sorban Baji Balázs vb-bronzérmes gátfutó, Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Fábián László, a MOB főtitkára és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szerda délutáni ünnepélyes fogadalomtételen Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta elő az eskü szövegét, aki egy rövid motiváló beszédet is tartott az ifjú sportolóknak.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: a sportvezetés számára a téli olimpiai sportágak támogatása, valamint számukra a biztos háttér megteremtése kiemelten fontos. Hozzátette, az idei EYOF-on hat sportágban 21 fiatal képviseli a magyar színeket.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta, hogy a 14–18 éves sportolók olaszországi multisporteseményén 12 helyszínen összesen 59 aranyérmet osztanak ki.

Az elvárásokról azt mondta: nem az eredmények a legfontosabbak, hanem hogy a magyar fiatalok érezzék át, milyen egy multisporteseményen Magyarországot képviselni, szurkoljanak egymásnak, és hozzák ki magukból a legjobbat. A MOB elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar fiatalok eddig összesen 11 arany-, 8 ezüst- és 7 bronzérmet nyertek a téli EYOF-okon, a tavalyi finnországi téli fesztiválon pedig 1 aranyat és 4 ezüstöt gyűjtöttek. Ez minden idők harmadik legjobb szereplése volt, és bízik benne, hogy ezúttal sem maradnak érem nélkül.

A XVI. Téli EYOF-on részt vevő magyar csapat

Alpesi sí:

Bányai Attila Eberhard, Szabó-Szélyes Szilárd, Vass Dániel Bertalan, Harmati Virág Zsuzsanna, Kovács Blanka, Körtvélyessy Dóra, Szeghalmi Fanni

Biatlon:

Bozóki Laura, Szőllős Dániel

Curling:

Kárász Raul, Szilágyi Deli, Nagy Lola, Lauchsz Laura

Műkorcsolya:

Zsembery Anna Katinka

Rövidpályás gyorskorcsolya:

Major Dominik Gergely, Jancsó Zalán, Szigeti Dóra, Haltrich Luca

Hódeszka:

Szabó Marcell (alpin), Barabás Bálint Attila (cross), Tóth Lili Anna (cross)

Kapcsolódó írásaink