Sport

Össztűz alá került Zidane-ra tett kijelentése miatt a francia futballszövetség elnöke

Össztűz alá került Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke, aki bírálói szerint tiszteletlenül beszélt a legendás Zinédine Zidane-ról.

Össztűz alá került Zidane-ra tett kijelentése miatt a francia futballszövetség elnöke
Az eset jól mutatja, hogy Zidane még mindig hatalmas megbecsülésnek örvend hazájában
Fotó: AFP/Javier Soriano

Az FFF a múlt héten 2026-ig szerződést hosszabbított Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal, ezzel eldőlt, hogy az 1998-as világbajnoki döntőben két gólt szerző Zidane egyelőre nem vállalhat szerepet a nemzeti együttes élén. A Real Madriddal edzőként három Bajnokok Ligája-címet begyűjtő szakemberrel kapcsolatban ugyanakkor az a hír járja, hogy esélyes a brazil válogatott kispadjára.

Le Graët egy rádióinterjúban arra a kérdésre, kellemetlenül érintené-e, ha Brazíliába szerződne Zidane, úgy reagált, hogy nem érdekli, „oda megy, ahova akar”. Majd az érdeklődésre, hogy kapcsolatba lépett-e vele Zidane, azt válaszolta: nyilvánvalóan nem, és ő sem kereste, még telefonon sem. „Mit mondtam volna neki? Jó napot uram, most egyeztem meg Didier-vel, keressen egy klubot?”

A L’Equipe című sportnapilap hétfői számának címlapján a maga elé tekintő Noël Le Graët látható, mellette a tőle vett két idézet, illetve fölötte főcímként a lap állásfoglalása, hogy ez „elfogadhatatlan”.

Korábban Amélie Oudea-Castera francia sportminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, egy vezető sportági szövetség első embere nem mondhat ilyet, egyben bocsánatkérést sürgetett. A katari világbajnokság döntőjében mesterhármast elérő Kylian Mbappé a közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Zidane maga Franciaország. Nem lehet egy legendával ilyen tiszteletlenül bánni.”

A szövetségi vezető hétfőn a francia hírügynökség megkeresésére azt mondta, „szerencsétlenül fogalmazott”, ami „félreértésre adott okot”, és ezért elnézést kér.

„Szeretnék bocsánatot kérni a megjegyzésekért, amelyek egyáltalán nem tükrözik a gondolataimat és a tiszteletet a játékos iránt, aki volt, illetve az edző iránt, akivé vált” – fogalmazott Noël Le Graët.

Kapcsolódó írásaink