Sport

Mbappé a világ legjobb futballistája?

A katari világbajnokság legnagyobb sztárja eddig a címvédő franciákat erősítő Kylian Mbappé, akinek elképesztő formáját számos statisztikai adat is igazolja.

Mbappé a világ legjobb futballistája?
Kylian Mbappé esélyes a gólkirályi címre
Fotó: AFP/Franck Fife

A Paris Saint-Germain csatára 2018-ban, 19 évesen már szerzett vb-aranyat, akkor az oroszországi torna legjobb utánpótláskorú játékosává választották. Ami az idei világbajnokságot illeti, a francia RMC csatorna már legendaként emlegeti a 63-szoros válogatott kiválóságot, Didier Deschamps szövetségi kapitány pedig közölte: számára teljesen nyilvánvaló, hogy jelenleg Mbappé a világ legjobb futballistája. A kameruni és algériai felmenőkkel rendelkező támadó mindenesetre ötször volt eddig eredményes Katarban, ezzel ő a vb-góllövőlista éllovasa.

Kylaian Mbappé jól érzi magát a PSG csapatánál
Kylian Mbappé
Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Mbappé eredményei: ő az első, aki 23 évesen már 9 gólt szerzett vb-ken. Franciaként Mbappé előtt csak Just Fontaine ért el öt gólt egy vb-n, amikor 1958-ban 13 találattal zárt. Mbappé vezeti hét találattal a Bajnokok Ligája góllövőlistáját is és ő a kilencedik, aki két egymást követő vb-n legalább négyszer volt eredményes. Korábban a brazil Vavá és Ronaldo, az angol Gary Lineker, az argentin Gabriel Batistuta, az olasz Christian Vieri, valamint a német Gerd Müller, Miroslav Klose és Thomas Müller volt képes erre. Kilenc eddigi góljával Mbappé a második legeredményesebb francia a vb-ken Fontaine mögött, megelőzve olyan klasszisokat, mint Thierry Henry (6), Zinédine Zidane (5) és Michel Platini (5). Összesen 12 találattal vezeti a francia bajnokság góllövőlistáját, megelőzve párizsi klubtársát, a brazil Neymart (11). A PSG örökrangsorában 147 találattal a második helyen áll Jean-Pierre Papin (156) mögött. Az utóbbi 14 válogatott fellépésén 16-szor talált a kapuba, és 7 gólpasszt adott, azaz meccsenként átlagosan 1,65 gólban vállalt szerepet.

Kapcsolódó írásaink