Sport

Kinek szurkolhatunk a budapesti világbajnokságon?

A szervezők szerint jelentős az érdeklődés az augusztus 19-én kezdődő atlétikai világbajnokság iránt, amelyet az új budapesti stadionban rendeznek meg. Vajon a sportok királynőjének hazai szerelmesei kinek és miért szurkolhatnak a kilencnapos vébén?

Kinek szurkolhatunk a budapesti világbajnokságon?
Halász Bence nyugodtan készülhet a világbajnokságra
Fotó: MH

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) angol elnöke megüzente, hogy nem szeretne üres székeket látni a 40 ezres stadionban. Az elnök nem éppen derűlátó üzenetének oka, hogy a tavalyi egyesült Államokban rendezett világbajnokságon egyszer sem volt telt ház, annak ellenére, hogy a hazai atléták remekül szerepeltek: 13 arany-, 9 ezüst. És 11 bronzérmet nyertek.

Hasonló éremesőre nem számíthatunk, de a magyar atlétika vezetői szerint versenyzőink is sikeres idényt zártak 2022-ben, hiszen a gátfutó Kozák Luca, a kalapácsvető Halász Bence ezüst-, a gyalogló Madarász Viktória bronzérmes lett a müncheni Európa-bajnokságon. A dobogósok mellett negyedik lett gerelyhajításban Szilágyi Réka, ötödik hétpróbában Krizsán Xénia, hetedik helyezést ért el kalapácsvetésben Gyurátz Réka, kilencedik lett 5000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória, az újonc Huller Dániel pedig tizenegyedik 800 méteren.

„A magyar atlétika Münchenben is bizonyította, hogy ott van az élvonalban, hogy legjobbjaink ott állnak a dobogón, döntős helyezéseket érnek el, és ezáltal nem kérdés, hogy lesz kinek szurkolnunk jövő augusztusban Budapesten is” – nyilatkozta a sikeres Eb után Deutsch Péter, a Magyar Atlétikai Szövetség Kiemelt Atléta Programjának vezetője.

A legendás úszóedző, Széchy Tamás szerint azonban – ahogyan ő monda – egy kis Európa-bajnokság sikerét nem lehet egy világbajnokihoz mérni. És ez atlétikában még jobban igaz, mert míg az úszásban a 2022-es budapesti világbajnokság öt európai ország került az első tízbe az éremtáblázaton, addig atlétikában az oregoni vb-n csak egy – Lengyelország –, ami az öreg kontinens további visszaesését jelzi.

Mivel nyáron világbajnokságot rendeznek hazánkban, nézzük meg, atlétáink Eb-eredményei mit értek volna a világbajnoki mezőnyben. Halász Bence mindkét versenyen indult, a vb-n 80,15-tel ötödik lett, míg az Eb-n elért 80,92-vel harmadik lehetett volna Oregonban. Kozák Luca 12.69 másodperces országos csúccsal lett ezüstérmes az Eb-n, ezzel az eredményével viszont nem jutott volna a döntőbe a világbajnokságon, amelyen 12.50 másodperces eredmény kellett a fináléhoz. A Münchenben 60,57 méterrel negyedik gerelyhajító Szilágyi Réka eredménye a vébén nyolcadik helyezést ért volna.

A kellemes meglepetésre a 35 kilométeres gyaloglásban bronzérmes Madarász Viktória eredményét nem lehet összehasonlítani, mert minden pálya útvonala más, de a nemzetközi élmezőny sokkal erősebb, mint az európai ebben a szakágban is.

Nagyszerű idényt zárt a gátfutó Kozák Luca
Nagyszerű idényt zárt a gátfutó Kozák Luca
Fotó: MH

Atlétáink helyzetét nehezíti, hogy a nemzetközi szövetség brutális világbajnoki szinteket állapított meg, amelyet eddig még csak három atlétánk teljesített: Kozák Luca, Madarász Viktória és Halász Bence.

A kvalifikáció nehézségét jól példázza a férfi távolugrás, amelyben 825 centi a szint, a tavalyi világbajnokságon pedig 816-tal bronzérmet lehetett szerezni. A magyar csúcs ugyan öt centivel jobb, de azt Szalma László 38 éve ugrotta, a tavalyi ranglistát Pap Kristóf 776 centivel vezeti.

Szerencsére ranglista alapján is lehet indulási jogot szerezni, s erre atlétáinknak nagyobb az esélyük, viszont annak, aki így harcolja ki a részvételt, kevés reménye lehet a döntőbe jutásra. S mivel váltókban a rendező ország indíthat stafétát, így a szakvezetés célkitűzése, a 25 fős magyar világbajnoki csapat elérhető.

És legyünk optimisták, a hazai pálya előnyével, a szurkolók támogatásával néhány versenyzőnk a rendkívül erős mezőnyben bejuthat a döntőbe, sőt éremszerzésben is reménykedhetünk.

Kapcsolódó írásaink