Sport

Már több mint százötvenezren lerótták kegyeletüket Pelé koporsója előtt

Folyamatosan érkeznek a gyászlók a Vila Belmiróba

Santos városában a Vila Belmiro negyedben már több mint másfél százezren elbúcsúztak a 82 éves korában elhunyt Pelétől. A tisztelgők között ott volt Gianni Infantino, a FIFA elnöke, valamint a korábbi világklasszisok közül Clodoaldo és Falcao is.

Már több mint százötvenezren lerótták kegyeletüket Pelé koporsója előtt
Gyászolók a Vila Belmiro előtt
Fotó: MAURICIO RUMMENS / BRAZIL PHOTO PRESS VIA AFP

A Vila Belmiro a Santos stadionja, legalábbis így hívja a nép az arénát, ami a dél-amerikai futballőrület léptékével mérve legfeljebb közepesnek mondható, harmincnéhányezernél többen nem tudnak bezsúfolódni oda. Ám 2023 első napjaiban huszonnégy óra alatt többen is megfordulnak ott: Santos és Brazília, meg persze képletesen a nagyvilág, a valaha volt legnagyobb futballistától, Pelétől búcsúzik.

Kevés kivétellel a régi dél-amerikai stadionok a városokon belül épültek, a Vila Belmiro is ilyen. Az elnevezés – miként például a két milánói klub esetében a San Siro – tulajdonképpen arra a negyedre, kerületre utal, amelyben felépítették. A szertartás biztosításában részt vesz a rendőrség (naná…) és a Policia Militarnak nevezett katonai rendőrség is, kordonokkal elkerítették a bejáratot, csináltak külön „VIP-bejáratot” a hírességeknek, beleértve a régi játékosokat – de ettől még kígyózik a tömeg. A katonai rendőrség adatai szerint ottani idő szerint kedd reggelig már 150 ezren rótták le a kegyeletüket a futball királya előtt.

A stadion (egyelőre) nem a 82 éves korában elhunyt Pelé nevét viseli. Hivatalosan Urbano Caldeira Stadionnak hívják, de némi túlzással ezt még csapat hívei is csak alig-alig tudják. Pedig az akkor 43 évesen elhunyt legendás játékosról már 1933-ban elnevezték a pályát. Azóta a Santosnak haltak már meg világbajnokai, de az elnevezés maradt. Most állítólag komolyan fontolgatja a vezetőség, hogy átnevezze Estadio Pelére, Pelé Stadionra.

A tisztelgők között Sao Paulo állam, Santos város vezetőin, meg az állam és a város futballvezetőin kívül természetesen ott voltak a régi nagy futballisták is, Clodoaldo, aki Pelével együtt az 1970-es csapat legfiatalabb játékosaként nyert világbajnoki címet Mexikóban, Roberto Falcao, a nyolcvanas évek világklasszisa vagy éppen Pelé egykori barátja és játékostársa, a nyolcvanéves Lima is könnyezett a futballkirály ravatalánál. Ott volt Gianni Infantino, a FIFA elnöke is, aki tegnap arra kérte a FIFA tagszövetségeit, hogy minden országban nevezzenek el egy stadiont Peléről.

A ravatalnál, amelyet a gyepen, egy sátortetős részen állítottak fel – ne feledjük, Brazíliában most nyár van, nagyon meleg –, először a családtagok rótták le kegyeletüket. Pelé első szülött fia, Edinho, a Santos korábbi kapusa egyike volt azoknak, akik a koporsót a helyére vitték. (Nekünk talán fura, hogy Zé Roberto, a korábbi vb-ezüstérmes játékos például rövidnadrágban volt.)

Pelé fia, Edinho, valamint Zé Roberto vezetésével vitték a koporsót a ravatal emelvényéhez
Pelé fia, Edinho, valamint Zé Roberto vezetésével vitték a koporsót a ravatal emelvényéhez
Fotó: ERNANDA LUZ / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

A csendes megemlékezések alatt időnként egy-egy dalt játszottak, az egyik a Santos himnusza, a másik egy Pelé által írt dal volt, amelynek címe Örökségem, Meu Legado.

Marcia Aoki, Pelé harmadik felesége búcsúzik férjétől
Marcia Aoki, Pelé harmadik felesége búcsúzik férjétől
Fotó: MAURICIO RUMMENS / BRAZIL PHOTO PRESS VIA AFP

A huszonnégy órán át tartó tisztelgés végén a koporsót körmenetre viszik Santos utcáin, amely elhalad Pelé 100 éves édesanyjának, Dona Celeste Arantes otthona előtt is. A temetésre zártkörű szertartás keretében kerül majd sor, azon már kizárólag a család és a közeli barátok vesznek részt.

A stadion gyepén állították fel a ravatalt
A stadion gyepén állították fel a ravatalt
Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP

Brazília 1958-ban, 1962-ben, 1970-ben, 1994-ben és 2002-ben nyerte meg a labdarúgó-világbajnoki címet. A világbajnokok közül a legutóbbi két címnyerés szereplői szerencsére még kivétel nélkül köztünk vannak. Az ötvenkét, lassan ötvenhárom éve Mexikóban a Rimet-kupát végleg elnyerők közül Pelé előtt Everaldo, Felix, Fontana, Joel Camargo és Carlos Albertoi, a csapatkapitány búcsúzott a földi világtól. 1958 világbajnokai közül él még a 91 éves Zagallo, a 90 éves Dino Sani, a 87 éves Pepe, a 86 éves Moacir és a 84 éves Mazzola (Altafini), 1962 világbajnokai közül köztünk van még a 83 éves Mengálvio, a 81 éves Jair da Costa és a 83 éves Amarildo. (Zagallo és Pepe 1962-ben is világbajnok lett.)

Kapcsolódó írásaink