Sport

Sokan mondják: kérjenek bocsánatot Messiék a sportújságíróktól!

Gianni Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) elnöke is elítéli az argentin labdarúgó-válogatottat, amely a világbajnokság megnyerése után alpári módon bírálta az újságírókat.

Sokan mondják: kérjenek bocsánatot Messiék a sportújságíróktól!
Kigúnyolta Emiliano Martínez a vb-gólkirályát, Kylian Mbappét
Fotó: AFP/Ayman Arel

A büntetőkkel megnyert világbajnoki döntő után Messiék a vegyes zónában – ahol a média találkozhat a futballistákkal – egy Argentínát dicsőítő dalt énekeltek: „Szurkolj a válogatottnak, szurkolj mindhalálig, mert szeretjük Argentínát…” – ami után azt kiáltották: „Nem érdekel, mint mondanak azok a kurva újságírók.”

Az argentin válogatott és az argentin média közötti zord viszonyt tovább erősítette, hogy az újságírók élesen kritizálták a csapatot, amely a katari világbajnokság csoportkörének első fordulójában 2–1-re vereséget szenvedett Szaúd-Arábia együttesétől.

„Az argentin csapat a vegyes zónában olyan dalt énekelt, ami tiszteletlen volt, sértette a szakmánkat. Tudom, hogy tele voltak örömmel, de még az örömben is vigyázniuk kell, hogy ne sértsenek meg másokat. Remélem, hogy bocsánatot kérnek, mert úgy gondolom, hogy a bajnokoknak és az újságíróknak együtt kell működniük a sport alapelveiért, a véleménynyilvánítás szabadságának védelmében, mert ez a lényeg” – hangsúlyozta az AIPS elnöke.

Az argentinok nemcsak az újságírókat sértegették, például a kapus Emiliano Martínez kigúnyolta az öltözőben a francia sztárjátékost, Kylian Mbappét, aki három gólt szerzett a döntőben. Martínez az kiabálta az öltözőben: „Egy perc csendet kérek Mbappéért, aki meghalt!”

Sőt, az argentin kapus Mbappé-fejű babát tartott a kezében a Buenos Aires-i ünnepségen, amelyen a szurkolók egy csoportja felgyújtott egy koporsóra hasonlító kartondobozt, amelyen a Paris Saint-Germain játékosának fényképe volt.

A botrányos viselkedésre reagálva Mbappé annyit mondott: „Az ilyen ünneplés nem az én problémám. Nem pazarolok energiát ilyen hiábavaló dolgokra. Számomra az a fontos, hogy a legjobbat nyújtsam a klubomért, és alig várjuk, hogy Messi visszatérjen, hogy továbbra is gólokat szerezzen csapatunknak.”

Kapcsolódó írásaink