Sport

Martina Navratilova élete legnehezebb meccsére készül

Korai stádiumú torok- és mellrákot diagnosztizáltak a legendás teniszjátékosnál

Korai stádiumú torok- és mellrákot diagnosztizáltak Martina Navratilova korábbi teniszezőnél.

Martina Navratilova élete legnehezebb meccsére készül
Martina Navratilova: Nehéz lesz, de teljes erőmmel harcolni fogok
Fotó: Getty Images North America/Getty Images via AFP/Matthew Stockman

„Ez a dupla csapás komoly, de szerencsére még kezelhető, így bízom a kedvező kimenetelben. Nehéz lesz, de teljes erőmmel harcolni fogok” – fogalmazott közleményében a 66 éves legenda, aki egyúttal lemondta tévés szakkommentátori munkáját a január 16-án kezdődő ausztrál nyílt bajnokságon.

Az egykori játékos a novemberi, Forth Worth-i WTA-világbajnokságon érzett a torkában egy megnagyobbodott nyirokcsomót, és mivel a duzzanat nem szűnt meg, további vizsgálatok voltak szükségesek.

A későbbi biopszia kimutatta, egyes stádiumú torokrákja van, illetve ettől függetlenül kóros elváltozást találtak a mellében is. A közlés szerint mindkét daganatot korai stádiumban észlelték, így a sportági legendának jó esélye van a teljes gyógyulásra. Navratilova kezelése még januárban elkezdődik.

A csehszlovák születésű amerikai sportoló rendkívül eredményes pályafutása során összesen 59 Grand Slam-torna-győzelmet szerzett, ebből 18-at egyéniben nyert.

Kedvenc tornája a wimbledoni volt, ahol egyesben kilencszer, párosban hétszer, vegyes párosban pedig négyszer nem talált legyőzőre. Az egyéni világranglistát 332, a párost 237 héten át vezette.

Az egykori játékos 2010-ben már átesett mellrákkezelésen.

Kapcsolódó írásaink