Sport

Elkezdődik az új évben a harc a kvótaszerzésért a párizsi olimpiára

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint a magyar sport az új olimpiász első évében jóra vizsgázott a világversenyeken, a sikersportágaink, a kajak-kenu, az úszás, vívás, birkózás, öttusa eredményes évet zárt. Az új év legfontosabb célkitűzése, hogy sportolóink minél több olimpiai kvótát szerezzenek a 2024-es párizsi olimpiára.

Elkezdődik az új évben a harc a kvótaszerzésért a párizsi olimpiára
Fábián László: Egyre nehezebb kijutni az olimpiára
Fotó: MOB/Szalmás Péter

– Mit mutat az olimpiai sportágak 2022-es mérlege?

– Sportolóink eredményességén látszott, hogy az új olimpiász első évét több világklasszisunk pihenésre, erőgyűjtésre használta fel. Több sportágban keresték, majd kijelölték a Párizsba vezető utat. Az év remekül kezdődött, hiszen rövidpályás gyorskorcsolyázóink egy arany- és két bronzérmet nyertek Pekingben, s ez volt minden idők legjobb magyar szereplése a téli olimpiákon. Liu Shaoang nemcsak az első magyar győztes lett a téli olimpián, hanem utána négy aranyérmet nyert a montreali világbajnokságon.

– Mely sportágak vizsgáztak jól 2022-ben?

– A sportágak eredményességében a tokiói olimpia óta nem történt jelentős változás, továbbra is a sikersportágaink versenyzői jeleskedtek a világversenyeken. Vívóink a gyengébb Európa-bajnoki szereplés után két arany- és egy ezüstérmet nyertek a kairói világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron első egyéni világbajnoki címét szerezte, s kellemes meglepetésre a szemtelenül fiatal női kardcsapatunk bravúros győzelmet aratott. Az úszó Milák Kristóf ott folyatta, ahol Tokióban abbahagyta, világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón, s 100-on győzött a budapesti vizes világbajnokságon. Viszont női úszónk nem állhatott fel a dobogóra a Duna Arénában. Az átalakulóban lévő birkózó válogatott a budapesti Európa-bajnokságon nyert kilenc érem után egy ezüst- és három bronzérmet szerzett a világbajnokságon. A kajak-kenusok még úgy is tizenegy érmet nyertek a vébén, hogy több olimpiai bajnok ebben az idényben nem versenyzett.

– Volt sportága, az öttusa eredményességével mennyire elégedett?

– Öttusázóink a sportág válságos helyzetében is sok szép eredményt értek el. Ezek közül is kiemelkedik Gulyás Michelle világbajnoki ezüstérme az egyéniben, amely olimpiai szám. A többi érem minimum ebben a korábban nagyon sikeres sportágban.

– Milyen feladatok várnak legjobb sportolóinkra az új évben?

– Úgy is fogalmazhatnék, hogy elkezdődnek a kis olimpiák a nagy olimpián való részvételért. Több sportágban ugyanis rendkívül nehéz kiharcolni az olimpiai indulást. A kvótaszerzés miatt nagyon fontos év következik, s az a sporttoló, aki idén kvalifikálja magát, az nyugodtan készülhet a párizsi olimpiára. Emellett négy jelentős külföldi sportesemény is lesz, a téli majd a nyári európai ifjúsági olimpia fesztivál, amelyen a fiatalok a versenyzés mellett megismerhetik az olimpiák hangulatát. Az Európa Játékokon tizenkét sportág vesz részt Krakkóban. S megrendezik strand sportágak világjátékát is, amelyen a röplabda, szörf, nyíltvízi úszás mellett lesz például birkózás is.

– A kvalifikációs versenyeken való részvételhez meg lesz az anyagi feltétel?

– A magyar sport állami támogatása nőhet, s így minden adott lesz ahhoz, hogy versenyzőink részt vehessenek a olimpiai kvalifikációs viadalokon. Az átdolgozott költségvetés számait még nem ismerem, de bízom abban, hogy a sport támogatása megfelelő lesz.

– Mit vár az új esztendőtől?

– Hogy minél több sportolónk szerezzen olimpiai kvótát. Mert ez az alapja annak, hogy erős csapattal vehessünk részt a párizsi olimpián.

Kapcsolódó írásaink