Sport

Thomas Bach: Maradnak az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke egyelőre nem tartja időszerűnek a megbeszéléseket az Ukrajnában háborút folytató Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók enyhítéséről vagy feloldásáról.

Thomas Bach: Maradnak az Oroszország és Fehéroroszország elleni szankciók
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Denis Balibousa

„Az orosz és fehérorosz állam és kormány elleni szankciók maradnak, és maradniuk is kell” – mondta újévi beszédében a 69 éves német sportvezető.

A NOB elítélte, amikor röviddel a pekingi téli olimpia után az orosz haderő – fehérorosz támogatással – bevonult Ukrajnába, és kérte, hogy egyik támadó fél országában se rendezzenek nemzetközi sporteseményt. Ezenfelül a versenyeken, találkozókon nem szerepelhetnek a két ország nemzeti szimbólumai, a sportolóik pedig a legtöbb sportágban nem indulhatnak a nagy nemzetközi viadalokon.

A közelmúltban ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszatérhessenek a nemzetközi porondra, az Ázsiai Olimpiai Bizottság (OCA) ugyanis azzal a javaslattal fordult a NOB-hoz, hogy az általa szervezett sporteseményeken – semleges színekben – ezek a versenyzők is részt vehessenek. A NOB akkor azt közölte, hogy megvizsgálja a kezdeményezést.

Kapcsolódó írásaink

Veszélyben a boksz olimpiai szereplése

ĀA Nemzetközi Ökölvívó Szövetség elnöke, Umar Kremljov szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság üldözi az általa irányított szervezetet, szerinte azért, mert ő orosz állampolgár