Sport

Pelét gyászolja a sportvilág

Jair Bolsonaro, a hivatalából vasárnap távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a csütörtökön 82 éves korában elhunyt legendás labdarúgó, a háromszoros világbajnok Pelé tiszteletére. A legendás futballistát kedden, a São Paulótól 70 kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra.

Pelét gyászolja a sportvilág
Egy brazil művészeti iskola diákjai rajzaikkal búcsúztak a futballkirálytól
Fotó: AFP/Punit Paranjpe

Jair Bolsonaro közösségi oldalán kiemelte: Pelé elvesztésével egy olyan embert gyászolnak, aki a futballnak köszönhetően az egész világgal megismertette Brazíliát. „Pelé művészetté és örömmé változtatta a futballt” – írta az elnök.
Pályatársak, sportvezetők, politikusok, valamint a labdarúgás aktív sztárjai is, többek között Ronaldo, Franz Beckenbauer, Mario Zagallo és Thomas Bach is megemlékeztek, valamint tiszteletüket fejezték ki a hosszas betegség után elhunyt Pelé halála kapcsán.

Mario Zagallo, Pelé csapattársa az 1958-as és 1962-es világbajnoki csapatban és szövetségi kapitánya az 1970-ban aranyérmes brazil együttesnek: „Ő volt a legnagyobb mind közül. Barátom, akivel megoszthattam annyi történetet, győzelmet és trófeát, az általa hagyott örökség örök és felejthetetlen.”

Gerson Oliveira Nunes, Pelé 81 éves, szintén világbajnok csapattársa: „Az a megtiszteltetés ért, hogy vele és ellene is játszhattam. Igazi zseni volt, azon kevesek egyike, akikkel valaha találkoztam.” Gerson ahhoz a fotóhoz, amelyen Pelét átkarolja, azt írta: „Egy király nem hal meg, lepihen.”

Az 1970-es vb-aranyérmes brazil csapatból a 75 éves Eduardo Goncalves de Andrade, ismertebb nevén Tostao szupersztárként emlékezett Pelére, míg a 78 éves Jahirzinho annyit emelt ki: „Egyszerűen minden idők legnagyobbja.”
Ronaldo, kétszeres világbajnok és kétszeres aranylabdás brazil válogatott: „Egyedi. Zseniális. Technikás. Kreatív. Tökéletes. Páratlan (...) Minden idők legjobbja. A világ gyászol. Micsoda kiváltság, hogy utánad jöhettem, barátom. Öröksége túlmutat a generációkon.”

Franz Beckenbauer, világbajnok német labdarúgó, a Bayern München tiszteletbeli elnöke, Pelé klubtársa a New York-i Cosmosban: „A labdarúgás elveszítette történelme legnagyobb alakját, én pedig különleges barátomat. Azért mentem 1977-ben az Egyesült Államokba, mert nagyon szerettem volna Pelével egy csapatban játszani a New York Cosmosban. A vele töltött időszak pályafutásom egyik legszebb élménye volt. A futball örökre a tiéd lesz, nyugodj békében.”

New York Cosmos, Pelé klubja, amelyben 1975 és 1977 között játszott: „A Cosmosszal töltött három szezon alatt Pelé segítségével átalakult a labdarúgás nemzeti erőviszonya. A futballra gyakorolt tartós hatása felbecsülhetetlen. A Cosmos és Királya (Pelé) nemcsak Amerikában indította el a sportforradalmat, hanem a világot is bejárta, hogy terjessze a szép futballt.”

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) volt elnöke: „Nagyon szomorú hír, Pelé elhagyott minket. A világ a történelem legnagyobb futballistáját és egy csodálatos embert gyászol. Úgy celebrálta a futballt, mint egyetlen más labdarúgó sem.”

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke: „Pelé halálával az egyik nagy sportikonját veszítette el a világ. Amint azt magam is megtapasztaltam, az olimpia értékeinek igazi követője volt, és mint ilyen, büszkén vitte az olimpiai lángot a 2016-os riói játékok előtt. Megtiszteltetés volt odaítélni neki az Olimpiai Rendet.”

Sir Geoffrey Charles Hurst, világbajnok angol labdarúgó: „Megannyi emléket őrzök Peléről, aki kétségkívül a legjobb futballista volt, aki ellen játszhattam. Bobby Moore volt a legjobb játékos, akivel együtt játszhattam. Számomra Pelé továbbra is minden idők legjobbja, és nagyon büszke vagyok, hogy ugyanazon a pályán futballozhattam, mint ő.”

Teofilo Cubillas, korábbi perui klasszis labdarúgó: „Feketére lett festve a labda. A labdarúgás gyászol, de a szomorú pillanaton túl halhatatlan emlékét ránk hagyta. Dicsőség Pelé királynak. Isten fogadja be őt az országába!”

Erling Haaland, a Manchester City norvég támadója: „Minden, amit egy futballistától látsz, Pelé már régen megcsinálta.”

Robert Lewandowski, az FC Barcelona lengyel támadója: „Nyugodj békében, bajnok. A mennyországban új csillag van, mert a futballvilág elveszítette egy hősét.”

Giorgia Meloni, az olaszok miniszterelnöke: „Még olyan generációkban is nyomot hagyott, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy lássák őt játszani. Az egész világ a Pelé nevű legendát gyászolja.”

Emmanuel Macron, a franciák köztársasági elnöke: „A játék. A király. Örökkévalóság.”

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke: „Pelé volt az egyik legnagyobb, aki valaha ezt a gyönyörű játékot játszotta. A világ egyik legismertebb sportolójaként megértette a sportnak az embereket összehozó erejét. Gondolatban a családjával és mindazokkal vagyunk, akik szerették és csodálták őt.”

Pelét kedden a São Paulótól 70 kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra. Korábbi klubja, az FC Santos azt közölte, hogy a végső búcsúztatón csak a közeli hozzátartozók vesznek részt.

Hétfőn kora reggel a koporsót átszállítják a São Pauló-i kórházból a tengerparti városba, ahol az egyesület stadionjának játékterén felravatalozzák, hogy helyi idő szerint 10 órától a szurkolók leróhassák kegyeletüket. Másnap Santos utcáin halad majd a temetési menet, amely a tervek szerint elhalad Pelé 100 éves édesanyjának háza előtt is.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.


Kapcsolódó írásaink