Sport

Az Orosz Labdarúgó-szövetség továbbra sem döntött az Ázsiába „igazolásról”

Az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFSZ) másodszor is elhalasztotta a döntést arról, hogy kilép-e az európai szövetségből (UEFA), és csatlakozik az ázsiai konföderációhoz (AFC).

Az Orosz Labdarúgó-szövetség továbbra sem döntött az Ázsiába „igazolásról”
A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban
Fotó: AFP/Yuri Kadobnov

Az ügyben először péntekre hívták össze az RFSZ végrehajtó bizottságának ülését, de a tanácskozáson nem jutottak közös nevezőre, ahogyan a keddi összejövetelen is csak azt tudták rögzíteni, hogy még további egyeztetések szükségesek. A TASZSZ szerint a végső szavazásra december 31-ig kerítenek sort.

A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban.

Az orosz nemzeti együttes így lemaradt a katari világbajnokság pótselejtezőjéről, és nem vehet részt a 2024-es németországi Európa-bajnokság kvalifikációjában.

A válogatott mindössze három barátságos mérkőzésen lépett pályára a szankciók bevezetése óta: a kirgiz, a tádzsik és az üzbég válogatott ellen játszott.

Ha az RFSZ kérelmezi, és az AFC pozitívan áll hozzá, az oroszok részt vehetnek az Ázsiában zajló sportági eseményeken.

Nem ez lenne az első példa konföderációváltásra:

Izrael 1992-ben pártolt át az európai szövetséghez, miután az AFC politikai okokból felfüggesztette tagságát, míg Ausztrália sportszakmai megfontolások miatt csatlakozott 2006 elején az AFC-hez.

Kapcsolódó írásaink