Sport

Az arabok, afrikaiak Katar győzelmét ünneplik

A világbajnokság előtt sokat kritizált Katar, és arab világ is hatalmas sikerként ünnepli a zökkenőmentesen megrendezett labdarúgó világbajnokságot.

Az arabok, afrikaiak Katar győzelmét ünneplik
Lionel Messi arab köntösben vette át a trófeát
Fotó: AFP/Odd Andersen

A BBC összeállítása szerint QNA katari hírügynökség azt írta: „Az álom valósággá vált, és a torzító kampányok és a rosszindulatú állítások sem tántorították el a rendezőket.” A kormánypárti Al-Sharq újság szerint a világbajnokság az arab kultúra új arcát mutatta meg a szurkolóknak.

Ezt a véleményt erősítette meg Tamim bin Hamad Al Thani katari emír: „Betartottuk ígéretünket, azt, hogy egy kivételes tornát rendezünk arab országokban, amely lehetőséget adott a világ népének, hogy megismerjék kultúránk gazdagságát és értékeink hitelességét.”

Az arab büszkeség érzését megerősítette a marokkói válogatott eredményes szereplése is. A marokkói állami Al Aoula tv szerint a katari rendezésű tornának „különleges íze volt, olyan nép kultúrájával fűszerezve, amely nem hagyta el a gyökereit, és amely annak ellenére ragaszkodik hagyományaihoz, ha ezt kritizálják is. A világ összes népe emlékezni fog arra, hogyan sikerült az araboknak a testvériség, a tolerancia és a szolidaritás üzeneteivel ámulatba ejteni a világot”.

A nyugat-európai média azonban tovább bírálja a katariakat. Például kritizálták a világbajnok Argentína csapatkapitányát, Lionel Messit, aki az emírtől kapott arab beszt nevű köntösben vette át a trófeát. Az arab média emlékeztettet arra, hogy amikor Pelét felkérték egy sombrero viselésére az 1970-es mexikói döntő után, azt egyfajta kulturális együttműködésnek tekintették. Az iráni Tasnim hírügynökség a hagyományos arab köntöst viselő Messiről azt írta: „Geopolitikai cél volt ez a gesztus.”

A brazil Alencastro szerint Katar szomszédos országai profitáltak az eseményből, és megjegyezte, hogy Szaúd-Arábia a hírek szerint pályázni akar világbajnokság és az olimpia megrendezésére.

Az argentin Clarin is kiemelte a torna jelentőségét az Öböl-térség szempontjából: „Katar futball-befektetési programja megegyezik Szaúd-Arábia és Mohamed bin Szalmán trónörökös projektével, amely megvásárolta a brit Newcastle klubot. A szaúdi herceg meg akarja szervezni a 2030-as világbajnokságot.”

A szenegáli Sene News honlapján üdvözölte a katariak társaságkedvelését és vendégszeretetét, és hangsúlyozta, hogy a világbajnokság meleg, fesztiválos és ünnepi légkörben zajlott. Katar erőteljes üzenetet küldött a feltörekvő országoknak: „Egy nemzet megőrizheti kulturális és vallási értékeit, miközben modern marad. Egyetlen állam sem fogadhatja el a hatalmasok diktatúráját, és nem kényszeríthetik ideológiája, látásmódja megváltoztatására.”


 

Kapcsolódó írásaink