Sport

Talicskával viheti haza a világbajnok a pénzt Katarból

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség bőkezű

A Business Standard vasárnap a döntő előtt emlékeztetett rá, kinek mennyi pénzt üti a markát a FIFA jóvoltából a katari labdarúgó-világbajnokság után.

Talicskával viheti haza a világbajnok a pénzt Katarból
A 2018-as világbajnok francia válogatott 38 millió dollár pénzdíjat kapott a FIFA-tól
Fotó: AFP/Jewel Samad

A legnagyobb összeg természetesen a világbajnok markát üti. A francia vagy az argentin szövetség 42 millió dollárral gyarapszik (mintegy 16.5 milliárd forint). Hogy a két-kétszer már vb-t nyert csapat közül ki kerekedik felül a másikon, hamarosan megtudjuk. A második helyezett 30 millió dollárral vigasztalódhat. Azért elég nagy a különbség!...

A harmadik helyezett Horvátország 27 millió dollárt vihetett haza. A negyedik Marokkó pedig éppen csak egy kicsivel kevesebbet, az ő pénzjutalmuk 25 millió dollár.

Mindezen összegeket természetesen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA állja. A többi negyeddöntős – Brazília, Hollandia, Portugália és Anglia – egyenként 17 millió dollárt keres. A 16 közé jutásért az Egyesült Államok, Szenegál, Ausztrália, Lengyelország, Spanyolország, Japán, Svájc és Dél-Korea 13-13 millió dollárt vitt haza.

A csoportkörben részt vevő többi csapat fejenként 9 millió dollárt kap. Ezek: Katar, Ecuador, Wales, Irán, Mexikó, Szaúd-Arábia, Dánia, Tunézia, Kanada, Belgium, Németország, Costa Rica, Szerbia, Kamerun, Ghána és Uruguay. A FIFA összesen 440 millió dollárt oszt szét a világbajnoki mezőnynek.

A FIFA alaposan a zsebébe nyúl és több mint 200 millió dollárt (78.4 milliárd forintot) oszt szét azon klubok között, amelyek elengedték a vb-re a játékosaikat. Ezen játékosok után napi tízezer dollárt (4 millió forint) számfejtenek, természetesen azok után, akik tovább voltak versenyben, többek kasszíroznak a klubok. Két évre visszammenőleg „számít” egy játékos klubja, a példa kedvéért: a nyáron a Real Madridhoz igazolt Aurélien Tchouaméni után előző klubja, az AS Monaco is kap pénzt.)

Összehasonlításul: a 2018-as világbajnok Franciaország akkor 38 millió dollárt (14,8 milliárd forint) kapott, most 4 millió dollárral többet ér a vb-aranyérem.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom