Sport

Az argentinok ásza a vb-döntőben játssza századik válogatott mérkőzését

Nicolás Otamendi még Diego Armando Maradonánál mutatkozott be

A 35. évében járó argentin védő, Nicolás Otamendi számára egy „plusz” ok miatt is különleges lesz a délutáni világbajnoki döntő. A franciák ellen ünnepli a századik válogatottságát. Ünnepli? Az majd kiderül. Mindenesetre, egy nagy elődnek, az olasz Fabio Cannavarónak sikerült 2006-ban világbajnoki címmel még emlékezetesebbé tenni a századik válogatottságát.

Az argentinok ásza a vb-döntőben játssza századik válogatott mérkőzését
Nicolás Otamendi, az argentin védelem pillére
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Ayman Aref.

Az argentinok egy vezető napilapja, a La Nacion hosszasan méltatta Otamendi szerepét a válogatottban, s tisztelgett már eddig is kivételes pályafutása előtt.

A Buenos Aires-i születésű futballista otthon a Velez Sarsfieldben játszott, majd Európában az FC Porto, a Valencia, aztán 2015 és 2020 között a Manchester City játékosa volt. (Közben 2014-ben rövid ideig a brazil Atlético Mineiróban futballozott.) Immár harmadik idényét tölti a lisszaboni Benficában.

A válogatottban 2009-ben mutatkozott be, Diego Maradona kapitánysága idején. Ez a harmadik világbajnoksága, mert 2014-ben kimaradt a keretből.

A La Nacion szerint Otamendinek kulcsszerepe van abban a filozófiában, amelyet Scaloni úgy fogalmazott meg: „A világbajnokságot általában egy okos csapat nyeri. Az a csapat, amelyik állandóan támad és mindig az ellenfél térfelén tanyázik, ritkán nyer, ezt láttuk, és ehhez alkalmazkodnunk kell, az intelligencia a futball része, óvatosnak kell lenni.”

Az argentin lap úgy látta: „Otamendi csendben érkezett a világbajnokságra. Általában aktívan részt vesz a közösségi oldalakon, és ott még az őrültebb oldalát is megmutatja, de a pályán átalakul, komolyságától, megbízható, szinte tökéletes eddig a katari teljesítménye. Csak egyszer, Dibu Martíneznek gyengén hátra passzolva hibázott Ausztrália ellen, ami komoly bonyodalmat okozhatott volna.”

Fontos kiemelni Otamendi sokoldalúságát, amelyben nyilván szerepe van annak is, hogy hosszú pályafutása során többféle futballkultúrában is tapasztalatot szerzett.

Ismét a La Naciont idézzük: „Mivel Scaloni gyakran változtatja a felállítást (4-1-4-1, 4-4-2 vagy 3-5-2), Otamendinek gyakran kellett alkalmazkodnia különböző szerepekhez: Cuti Romero csapattársként kezdett négyvédős rendszerben, majd Lisandro Martínez lépett be mellé. Mivel Lisandro Martínez ballábas, a Benfica labdarúgójának kellett inkább jobbra húzódni. Teljesen természetesen csinálta, mint azt, amikor Scaloni liberóként helyezte az akkori két belső védő, Cuti Romero és Lisandro Martínez mögé.

Otamendinek ügyelni kellett arra is, hogy gyakran változott a középső középpályás személye is. Először Leandro Paredes, majd Guido Rodríguez, később Enzo Fernández; majd Paredes visszatért…”

Mindössze három argentin játékos szerepelt eddig csapata minden játékpercében a tornán: Otamendi, Emíliano „Dibu” Martínez és Messi. Eddig 570 percet játszottak. Az Opta Stats Perform adatai szerint az argentinok közül Otamendi a legtöbb labdaérintéssel rendelkező játékos (566), őt De Paul (563), Enzo Fernández (439) és Lionel Messi (432) követi.

Részben posztjából következően ő adta a legtöbb passzt (501), mégpedig 92,2 százalékos pontossággal.

Nicolás Otamendi Sergio Agüerót beérve az argentin örökranglista hetedik helyére lép előre. Továbbra is előtte áll Lionel Messi (171), Javier Mascherano (147), Javier Zanetti (143), Ángel Di María (128), Roberto Ayala (114) és Diego Simeone (104).

Kapcsolódó írásaink