Sport

Egervári Sándor: Az első mérkőzést elvesztő Argentína az utolsót megnyerheti Katarban - INTERJÚ

Kár vitatni, a horvát kapus megmozdulása büntetőt ért

Az esélyesek közül az argentin és címvédő francia válogatott jutott be a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjébe. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint majdnem bejött a papírforma, és a vasárnapi fináléban Mbappéék megvédhetik a címüket.

Egervári Sándor: Az első mérkőzést elvesztő Argentína az utolsót megnyerheti Katarban - INTERJÚ
Egervári Sándor: Az argentinók játéka folyamatosan javul a világbajnokságon
Fotó: MH

– A világbajnokság előtt Franciaország–Brazília döntőt várt?

– Igen, és nem sokat tévedtem, mert az egyik válogatott be is jutott a fináléba. A papírformát a horvátok áztatták el, akik nagy meglepetésre a negyeddöntőben hosszabbítás után megnyerték a büntetőpárbajt a brazilok ellen.

– Aztán az elődöntőben a horvátok kikaptak az argentinoktól. Azóta is vitatják, hogy jogosan kaptak büntetőt Messiék, mert volt FIFA-bírók szerint is Julián Álverez beleszaladt a kifutó kapusba, Dominik Livakovicba.

– Szerintem az olasz játékvezető jogosan ítélt tizenegyesest, mert a kapus a combjával megakadályozta Álverezt, hogy tovább fusson a labdáért. Sokan azt is kifogásolták, hogy a VAR miért nem vizsgálta meg az esetet. Hát, azért mert a videóbírók is úgy ítélték meg, hogy a horvát kapus buktatott.

– A másik elődöntőben Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya megmutatta, hogyan lehet remek taktikával a marokkói csapatot legyőzni.

– Ezt bizonyítja a meccs statisztikája is, hiszen a korábban fegyelmezett védekezésre kényszerített afrikai csapat az elődöntőben ötvenöt százalékban birtokolta a labdát, míg ellenfele csak harmincötben. A franciák védekeztek hatékonyan, s ezzel hatástalanították a marokkóiak eddig fegyverét, a gyors kontrákat. Remek húzás volt a francia kapitánytól az is, hogy Antoine Griezmann nem támadó, hanem irányító volt, s a cseréi is jól sikerültek. Például Kolo Muani a beállása után gólt lőtt.

– A BBC szakírója szerint nincs könny, csak büszkeség Marokkóban.

– Az arab csapat valóban nagyszerű teljesítményt nyújtott, különösen a védekezése volt kiemelkedő, hat mérkőzésen ellenféltől összesen három gólt kapott. Sokszor agresszíven, durván játszott, de eredményesen. Marokkó Horvátország és Belgium előtt csoportelsőként jutott tovább, majd legyőzte a spanyol és a portugál együttest is.

– A vasárnapi döntőt úgy harangozzák be, hogy jön a Messi–Mbappé párharc.

– A Paris Saint-Germain két labdarúgója valóban egymás ellen játszik a döntőben, de úgy gondolom, a pályán nem sokszor fognak találkozni. Mert Messinek a szervezés, a góllövés, Mbappének szintén a támadás a feladata, s egyik világklasszis sem a védekezéséről híres. A két válogatott viszont nagyszerű párharcot vívhat az elsőségért.

– Melyik csapat nyerheti ezt a futballcsatát?

– Egy világbajnoki döntő előtt nehéz esélyekről beszélni, mert az a játékosoktól kezdve a szurkolókig mindenki számára egy különleges mérkőzés. Eddigi hat–hat mérkőzésen a franciák nyújtották a látványosabb teljesítményt, így megvédhetik a címüket. De az is nagy szám lenne, ha az első mérkőzésüket a Szaúd-Arábia ellen elvesztő argentinok az utolsót megnyernék, bebizonyítva, hogy egy világbajnokságon egy mérkőzésből soha sem szabad messzemenő következtetést levonni.

Kapcsolódó írásaink