Sport

A marokkóiak szerint nem is annyira francia a francia válogatott

A Kékeknél alig akad olyan játékos, akinek a felmenői között ne lenne külföldi vagy más kontinensről származó

A marokkói Challenge című lap meglehetősen sértődötten fogadta azokat a francia lapvéleményeket, amelyek szerint a marokkói csapat nem is afrikai, hanem európai, utalva arra, hogy egy kezdőcsapatnyi játékos a mi kontinensünkön született.

A marokkóiak szerint nem is annyira francia a francia válogatott
Dembélé, Thuram, Lloris. A szüleik három kontinensről származnak
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Azt írta a lap: „A francia újságok hamis címekkel akarják kelteni a hangulatot, amelyekkel önmagukat nevettetik ki, azt hiszik, hogy viccesek. Ironikus módon a marokkói csapatot európainak nevezik, pedig mintha a francia csapat nem is lenne annyira francia.

Próbálunk ürügyet találni előre a Kékek veresége esetére? Ahelyett, hogy gúnyolódnának a marokkói csapaton, amelyben a játékosok minden tekintetben marokkóiak. Marokkói az érzelmük, marokkói az étrendjük, a viselkedésük, hiszen a többség a gyepen fogadta a szüleit, akikre büszkék, és akik hagyományos ruhákba, fátyolba és djellabába öltöztek, csókolták a kezüket és a fejüket. Emellett marokkói stílusban játszanak, amelynek hagyománya több mint nyolcvanéves, miközben számos marokkói sztár szerzett dicsőséget a francia klubokban, sőt a Kékeknél is. A marokkói csapat kivétel nélkül az Atlasz Oroszlánjaiból áll.”

S persze azt is összegyűjtötte visszavágásként a Challenge, hogy „francia csapat több mint kilencven százalékban vegyes külföldi nemzetiségűekből áll, főleg afrikai származásúakból”.

Fontos mondat a következő is: „E játékosok többsége családjával együtt elmenekült egy olyan kontinens szerencsétlensége elől, amelyet több mint egy évszázada megbénított az európai gyarmatosítók, főleg a franciák szégyenteljes viselkedése. Az álcázott függetlenség után ezeknek az országoknak a lakói tehetetlenül figyelték, hogy gyermekeik és unokáik vállalják az illegális bevándorlás veszélyes kockázatát, és többek között Franciaországban telepednek le.”

A marokkóiak szerint a francia keretben csupán két olyan játékos van, akinek csak francia felmenői vannak: Benjamin Pavard és Florian Thauvin. Számbavették, hogy Hugo Llorisnak katalán származású apja, Alphonse Areolának Fülöp-szigeteki gyökerűek a szülei, Steve Mandandának, Axel Disasinak, Randal Kolo Muaninak és a keretből sérülése miatt kiesett Presnel Kimpembének kongói származású felmenői vannak, utóbbinak az édesanyja pedig Haitiról települt be. Raphael Varane apja a karibi szigetvilágból Martinique-ről származik. Marcus Thuramé is, a világ- és Európa-bajnok Liliam Thuram Guadeloupe-on született.

Ibrahima Konaté mali származású, Jules Koundé édesapja benini. William Saliba libanoni apától és kameruni anyától származik. Lucas és Teo Hernandez édesanyja spanyol, Dayot Upamecano családja Bissau-Guineából vándorolt be. Eduardo Camavinga szülei kongóiak, ő Angolában, egy menekülttáborban született.

Youssouf Fofana elefántcsontparti, Mathieu Guendouzi marokkói, Aurélien Tchouaméni kameruni, Kingsley Coman guadeloupe-i származású. Kylian Mbappé apja kameruni, anyja algériai. Adrien Rabiot-nak van algériai származású felmenője. Karim Benzema szülei Algériában születettek. Ousmane Dembélé is vegyes házasságba született: apja mali, anyja szenegáli–mauritániai.

Antoine Griezmann apja portugál, Olivier Giroud mindkét nagymamája olasz, Jordan Veretout édesanyja norvég. Még Didier Deschamps szövetségi kapitány is részben baszk származású.

Kapcsolódó írásaink