Sport

Állítsd meg Mbappét, és megállítottad a franciákat

Kyle Walker lehet a megoldás kulcsa

Két rettenetesen gyors focista néz farkasszemet egymással szombaton, az angol Kyle Walker, aki a Premier League leggyorsabb hátvédje és a francia Kylian Mbappé, aki a világ jelenleg leggyorsabb játékosa. Vajon ki kerül ki győztesen ebből a párharcból?

Állítsd meg Mbappét, és megállítottad a franciákat
A lengyel Cash már verve, Mbappé épp sebességbe kapcsolt
Fotó: AFP/Ayman Aref

A BBC kolumnistája, Rio Ferdinand (aki 1997 és 2011 között nyolcvanegyszer volt angol válogatott) arról írt egy komoly szakcikket, milyen csapattal állna ki a szakvezetés helyében a franciák ellen. No meg arról is, miként sikerülhet szerinte semlegesíteni Kylian Mbappét. Ki az, aki fel tudja venni vele a futóversenyt? Hogyan érdemes hozzáállni ehhez a nagyon nehéz feladathoz.

Rio Ferdinand az idei BL-döntőn Párizsban
Rio Ferdinand az idei BL-döntőn Párizsban
Fotó: AFP/Jose Breton

Szerinte Kyle Walkert kell ráállítani, aki futósebességben (erről a napokban mi is írtunk) felveszi a versenyt a szélvészgyors franciával. Előbbi 37.8 kilométer per órás gyorsaságra képes, míg Mbappé 38 kilométeresre, de ezen a vb-n még csak 35.3-at futott, ennyi is elég volt, hogy elfusson kétszer is az amúgy hatvan percig jól játszó Matty Cash mellett.

Walker tehát az egyik kulcs. A másik, hogy legyen, aki besegít neki. Nem maradhat teljesen magára. Mbappét folyamatosan támadni kell, nyomás alatt tartani, lehetőség szerint a sportszerűség határain belül. Ebben nagy segítsége lehet a középpályán Walker előtt Jordan Henderson, akit Ferdinand felelősségvezérelt játékosnak tart, aki a presszióban is hatásos, és jó kettőst alkotnának Mbappé oldalán a védekezésben, azáltal Jude Bellingham a túloldalon picit szabadabban készíthetne elő támadásokat.  

Mindent összevetve a szakértő úgy véli, a legjobb döntés a Szenegál ellen bevetett kezdőcsapat lenne.

Visszatérve Mbappéra, sajnos az meglehet, hogy elhagyja a posztját, és egész más helyeken tűnik fel, ahol gyengébb ellenállást remél. Már ha a francia kapitány ebben szabad kezet ad neki.

Még egy fontos dologra felhívta a figyelmet a vb jelenlegi gólrekordját tartó francia csatárral kapcsolatban: állandóan résen kell lenni vele kapcsolatban, mert nagyon türelmes játékos. Egy tizedmásodperc késlekedés, és már csak a hátát nézheti az ellenfél.

Walker és Mbappé négy csatájából a 2020-2021-es BL-elődöntő
Walker és Mbappé négy csatájából a 2020–2021-es BL-elődöntő
Fotó: AFP/Paul Ellis

Mbappé és Walker eddig négyszer találkoztak szembe a pályán, legutóbb a 2020–21-es Bajnokok Ligája elődöntőjében, Walkerrel háromszor nyert a Manchester City a Paris Saint-Germain BL-meccsen, viszont a válogatottban 2017-ben Franciaország 3–2-re legyőzte Angliát. Mbappé ezen a négy meccsen két gólt szerzett és egy gólpasszt adott.

Kapcsolódó írásaink