Sport

A brazilok tudják, miért estek ki

A Lance szerint a középpályán mindig létszámfölénybe kerültek a horvátok

Brazília döbbenten fogadta a nagy esélyes válogatottja kiesését. A Lance gyorselemzésében olvashatóak az alábbi gondolatok.

A brazilok tudják, miért estek ki
Fred és Antony bánata
Fotó: AFP/Nelson Almeida

Mindenki tudta, hogy nehéz lesz, kivéve talán a brazil játékosokat, akik tizenegyesekkel kikaptak Horvátországtól, és kiestek a katari világbajnokságon. Úgy tűnt, a hosszabbításban Neymar gólja megmenti a gyenge játékot mutató válogatottat, de aztán a horvátok elérték azt, amire kezdettől fogva játszottak: a tizenegyespárbajt. A brazil csapat 120 percet játszott, és ennyi idő alatt sem értette meg, mit kellene játszania, mit kellene csinálnia a különböző helyzetekben.

Az első félidő első perceiben már lehetett érezni, hogy nem lesz könnyű Brazília dolga. Horvátország a középpályán létszámfölénybe került, és ennek alapján uralta ezt a területet, és nem engedte kibontakozni Tite csapatát. Vinícius Júnior néhány, egyébként sikertelen próbálkozásától eltekintve nem tudott a széleken megindulni.

Nem volt hatékony a támadójáték, nem sikerült biztos helyzeteket kialakítani, de a védekezés sem volt elég hatékony a középpályán. A horvátok gond nélkül játszották meg a labdát, vagyis úgy birtokolták a labdát, ahogy akarták, és főleg a jobb szélükön vezették a támadásaikat. Juranovic rendszeresen támogatta a támadásokat, s ezzel zavart keltett, mert Vini Jr. nem ment vele.

Tite a szünetben úgy döntött, hogy nem változtat a csapaton, maradt a létszámhátrány a középpályán. De mivel a támadók aktívabbá váltak, Brazília kialakított néhány helyzetet, igaz, eredmény nélkül. Sem Neymar, sem Lucas Paquetá nem tudta legyőzni a kapust.

Tite végül változtatott, Raphinha helyére Antony, majd Vini Jr. helyére Rodrygo került. Utóbbi nagyon jól lépett be Neymar mellé a bal oldalon, s ezzel hátul tartotta Juranovicot. Antony azonban nagyon elszigetelődött a jobb oldalon, csak az egyéni játékot tudta erőltetni. Richarlison már a meccs elejétől izomproblémát érzett, de csak a rendes játékidő utolsó szakaszában cserélték le. Egyértelműen hátráltatta ez őt, és még nagyobb terhet rakott Neymarra, aki szintén nem tűnt százszázalékos állapotban lévőnek.

A hosszabbításban elsősorban egyénileg próbálkoztak a brazilok, Rodrygo és Antony is megpróbálkozott akciókkal. Végül középen végigment egy akció, Rodrygo, Neymar és Paquetá gyors és rövid passzaival. Gólt hozott.

Az utolsó tizenöt percre Tite megerősítette a védekezést Fred és Alex Sandro beküldésével, zavarják meg a horvátok passzolgatását. Nem ez történt. A horvátok kontráztak, és sikerült kiegyenlíteniük, így eljutottak a tizenegyesekig,

Azt pedig megnyerték. Brazília elbúcsúzott a világbajnokságtól.

Kapcsolódó írásaink