Sport

Livakovic miatt elmaradt a brazil szamba Katarban

A hihetetlenül szervezetten és fegyelmezetten védekező horvát válogatott nem engedte, hogy a brazil labdazsonglőrök gálázzanak a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében. A gól nélküli mérkőzés hosszabbításban ugyan Neymar vezetést szerzett, de Petkovic kiegyenlített. Egervári Sándor volt szövetségi kapitány szerint a horvát csapat mentálisan nagyon erős, remek kapusa van, és ezért nyerte meg a párbajt.

Livakovic miatt elmaradt a brazil szamba Katarban
A horvát játékosok, kapusukat, Livakovicot ünnepelték a továbbjutásuk után
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

– Fogadott volna a horvátok elődöntőbe jutására?

– Nem, mert a brazilok a nyolcadöntőben szenzációsan játszottak a dél-koreai csapat ellen, és én is arra számítottam, hogy ilyen remek támadókkal bemenetelnek a döntőbe. Megállították azonban Neymarékat a rendkívül fegyelmezetten játszó horvátok, akik az esélyesség terhe nélkül remekül védekeztek.

– Jól jellemezheti a mérkőzést a Real Madrid két világklasszisának, a brazil Vinícius Juniornak és a horvát Luka Modricnak teljesítménye.

– Valóban, mert Vinícius ugyan jól kezdett, de aztán nem tudott mit kezdeni a horvátok taktikájával, amelynek az volt a célja, hogy a gyors brazil támadásokat a széleken, ha kellett két-vagy három védővel is megakadályozzák. Nem véletlen, hogy a kapura veszélytelen Viníciust a 64. percben lecserélték. A 37 éves Modric, ellentétben Neymarral, nem csupán szervezte a támadásokat, hanem, ha kellett, védekezett is, csapata vezére, meghatározó játékosa volt.

– A horvátok továbbjutásában döntő szerepe volt a kapus Dominik Livakovicnak is.

– Nehéz jelzőt találni a Dinamo Zagreb huszonhét éves kapusának teljesítményére, aki a nyolcaddöntős büntetőpárbajban hármat védett, a brazilok tizenegy kapura tartó lövéséből pedig tízet, majd egy tizenegyest is. Nem lepnék meglepődve, ha a következő szezonban már valamelyik topbajnokságban védene.

– Mi lehet a magyarázata annak, hogy a horvátok a legutóbbi és a mostani világbajnokságon is mát két-két büntetős párharcot megnyertek?

– Egy továbbjutást eldöntő tizenegyesnél már nem a rugótechnika dönt, hanem hogy egy csapat mentálisan milyen erős. A horvátok bíztak magukban, és nem nyomta őket az esélyesség terhe, az, hogy a braziloktól mindenki világbajnoki győzelmet várt. De ugyanúgy, mint négy éve, ez most sem sikerülhet nekik. Kettős érzés van bennem is, mert egyrészt sajnálom, hogy a futball varázslói kiestek, másrészt pedig le a kalapot a horvátok előtt, akiknek vert helyzetben volt erejük a 117. percben, egyetlen kaput eltaláló lövésükkel kiegyenlíteni.

Kapcsolódó írásaink