Sport

A brazil futballzsenik és a rutinos horvátok csatája az elődöntőbe jutásért

Nehéz erőpróba vár a katari labdarúgó-világbajnokság pénteki első negyeddöntőjében a négy évvel ezelőtt ezüstérmes horvát válogatottra, amelynek szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic „félelmetesnek” nevezte Brazíliát, amelyet tanítványainak le kell győzniük ahhoz, hogy a legjobb négy közé jussanak.

A brazil futballzsenik és a rutinos horvátok csatája az elődöntőbe jutásért
A negyeddöntő után is ünnepelni szeretnének a brazilok
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsek

Zlatko Dalic a brazilok nyolcaddöntős sikere – 4–1 a Koreai Köztársaság ellen – után nem rejtette véka alá azt a véleményét, amely szerint a története hatodik világbajnoki címéért küzdő Selecao a mezőny legerősebb és legjobb válogatottja a mostani tornán.

„Nézzünk szembe a ténnyel, ők az esélyesek. Nemcsak amiatt mondom ezt, amit eddig láttam tőlük, hanem mert a játékosaik minősége, technikai tudása és értéke a mutatott futballjukhoz hasonlóan félelmetes” – nyilatkozott Dalic, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a horvátoknak hittel és önbizalommal telve kell pályára lépniük pénteken. „Egyszerűen ki kell élveznünk az alkalmat, hogy a brazilok ellen játszhatunk” – hangsúlyozta a a kapitány.

A horvát válogatott kerete az egyik legidősebb Katarban, és nagy kérdés, hogy a tapasztalt futballistákból mennyit vett ki a Japán ellen hétfőn játszott 120 perces ütközet, amelynek végén tizenegyespárbajban ejtették ki az ázsiai riválist.
Brazília a 16 között valóságos gálát rendezett a dél-koreaiak ellen, és gyakorlatilag 36 perc alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését, ugyanis ekkor már 4–0-ra vezetett. A rivális erejéből a második félidőben szépítésre futotta, de veszélyeztetni a Selecao sikerét nem tudta.

A nyolcaddöntős diadal alkalmával a brazilok négy gólját négy játékos szerezte, köztük a bokasérülés után kezdőként visszatérő Neymar, aki 80 percet kapott Tite szövetségi kapitánytól, és a játékán nyoma sem volt a korábbi problémájának, amely miatt két csoportmérkőzést kihagyott.

A 30 éves sztár számára extramotivációt jelenthet, hogy a dél-koreaiak ellen a 76. válogatottbeli gólját szerezte meg, így ha a horvátok kapuját is sikerül bevennie pénteken, akkor utoléri a brazil örökrangsorban 77 találattal élen álló Pelét. A 82 éves legendát jelenleg kórházban ápolják, ezért a Selecao tagjai a nyolcaddöntős győzelem után a pályáról üzentek neki, kezükben egy nagy molinót tartva, rajta a „Pelé”-felirattal és a háromszoros világbajnok arcképével.

„Nehéz arról beszélni, hogy min megy most keresztül, de a legjobbakat kívánom neki, és remélem, hogy a lehető leghamarabb újra egészséges lesz. Ebben próbáltuk támogatni őt ezzel a sikerrel és a molinóval” – nyilatkozta Neymar.
Tite kapitány pénteken a legerősebb brazil kezdőcsapatot küldheti pályára Horvátország ellen, miután úgy tűnik, a balhátvéd Alex Sandro is felépül addigra, Danilo pedig így újra az eredeti posztján, jobbhátvédként segítheti az együttest. Ennek következtében ugyanakkor a kispadra szorulhat Éder Militao, aki a sérültek távollétében jó teljesítményt nyújtott a legutóbbi meccseken.

A horvát–brazil vb-negyeddöntőt pénteken 16 órától játsszák az al-rajjani Egyetemvárosi Stadionban, a játékvezető az angol Michael Oliver lesz.

A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Kapcsolódó írásaink