Sport

Thomas Bach: El kell kerülni a sport teljes átpolitizálódását

Továbbra sem tisztázott az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai részvétele

Még nem tisztázott, részt vehetnek-e az orosz és fehérorosz sportolók a 2024-es párizsi olimpián, és az erről szóló döntés határidejét sem tűzték még ki – jelentette be szerdán Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

Thomas Bach: El kell kerülni a sport teljes átpolitizálódását
Bach: Saját értékeink és küldetésünk ellen kellett cselekednünk, hogy egyesítsük a világot a békés versenyzésben
Fotó: Pool/AFP/Denis Balibouse

A soron következő másfél esztendőben világszerte mintegy százezer sportoló küzd meg a kvótaszerzésért, a francia fővárosban nagyjából tízezren szerepelhetnek. Az, hogy az ukrajnai háború miatt eltiltott orosz és fehérorosz játékosok és versenyzők részt vehetnek-e a kvalifikációs időszakban és magukon a játékokon, és ha igen, milyen formában, még kérdéses.

„Ehhez további egyeztetésekre van szükség, amelyek folyamatban vannak, kitűzött dátum viszont még nincs” – fogalmazott szerdán a NOB első embere a végrehajtó bizottság ülését követő online sajtótájékoztatón.

Kitért rá, hogy a NOB-szankciók egy része érvényben marad a két ország ellen, így a himnuszok, a zászlók és a nemzeti szimbólumok betiltása is, a sportolók kitiltása viszont más kérdés.

A NOB február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kezdete után javasolta a sportági világszövetségeknek, hogy az invázió miatt akadályozzák meg Oroszország – és az őt támogató Fehéroroszország – sportolóinak indulását a nemzetközi versenyeken.

Ugyanakkor a NOB többször hangsúlyozta, hogy utóbbi intézkedés nem szankció, hanem védelmi intézkedés volt.

„Saját értékeink és küldetésünk ellen kellett cselekednünk, hogy egyesítsük a világot a békés versenyzésben” – fejtette ki Bach.

„Megvizsgáljuk, hogyan térhetünk vissza az egyesítő misszióhoz és elkerülni a sport teljes átpolitizálódását” – tekintett előre.

Kapcsolódó írásaink